2024. április 19., péntek
ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS

Magyarország segítséget kínál Szerbiának, Bulgáriának és Macedóniának

A magyar álláspont szerint az illegális bevándorlás ügyében cselekedni kell, nem megadni magunkat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken sugárzott – a pozsonyi európai uniós csúcstalálkozó miatt csütörtök este rögzített – interjúban.

Orbán Viktor szerint igen a válasz arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani az Európa felé tartó embertömeget fizikai akadályokkal, technikailag, katonailag. Magyarországnak persze az lenne a jó, ha a migránsok megállítása minél délebbre történne, ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának – közölte, fontos értéknek nevezve az együttműködést a balkáni népekkel.

A kormányfő a nihilizmus kategóriájába sorolta azt a hozzáállást, hogy „úgysem tudjuk őket megállítani (...), jobb ha arról gondolkodunk, hogyan fogadjuk be őket”. Jó szándékú emberek vannak Brüsszelben, csak naivak, de „egy ilyen helyzetben a naivitás megbosszulja magát” – fogalmazott.

Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor „nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lehetnénk erre képesek” – mondta a miniszterelnök.