2024. március 29., péntek

Fehérorosz küldöttség járt Újvidéken

Miloš Vučević polgármester a városházán fogadta Fehéroroszország belgrádi nagykövetét, és a fehéroroszországi mezőgazdasági minisztérium küldöttségét.

A polgármester és a nagykövet eszmecserét folytatott a kétoldalú és a regionális együttműködésről, hangsúlyozták, hogy a gazdaság, a mezőgazdaság és a kultúra területén tovább fejleszthetők kapcsolataink, és a befektetésekről is szó esett.

Vladimir Čušev, Fehéroroszország belgrádi nagykövete kifejtette, Fehéroroszország együttműködése Szerbiával és Vajdasággal egyre gyümölcsözőbb, a városok közötti kapcsolatok erősödésével pedig tovább javul Fehéroroszország és Szerbia hagyományosan jó viszonya.

A fehéroroszországi mezőgazdasági minisztérium küldöttségét Vladimir Grakun, a fehéroroszországi mezőgazdasági minisztérium miniszterhelyettese vezette, aki elmondta, a városházán szervezett ünnepélyes fogadtatás előtt találkozott az Újvidéki Növénytermesztési-és Konyhakertészeti Intézet (NS Seme) vezetőségével és szakembereivel. A találkozón hangsúlyozták, hogy az együttműködés a mezőgazdasági termékek árucseréjével és a két országban megszervezett mezőgazdasági vásárokon való részvétellel is erősíthető.

A polgármester tárgyalásokat folytatott a fehéroroszországi küldöttséggel a kulturális együttműködésről is. A találkozón a vendégek megerősítették, hogy támogatják Újvidék jelölését az Európa Kulturális Főváros 2021 cím elnyeréséhez.

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy nagyon fontos aktívan fenntartani a két ország, valamint a két testvérváros, Gomelj és Újvidék baráti kapcsolatát. A vendéglátók és a vendégek is hangsúlyozták, Szerbia és Fehéroroszország régiói között is egyre jobb az együttműködés.