2024. április 26., péntek

A kereszténység és az iszlám

Adán szakmai előadást tartottak a kvótareferendumról

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében tegnap este Adán Paskó Csaba kelebiai plébános, az MNT végrehajtó bizottságának tagja tartott szakmai előadást a kvótareferendumról Kereszténység és iszlám címmel.

A rendezvényen Világos Tibor, a helyi VMSZ-pártszervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Pék Zoltánt, a párt köztársasági képviselőjét. Paskó Csaba mindenkit arra biztatott, vegyen részt a referendumon, és szavazzon nemmel, hogy miért is, arra előadásában igyekezett választ adni, párhuzamot vonva a keresztény és az iszlám között. Elmondta, hogy a világvallások közül az iszlám a legfiatalabb vallás, de követőinek száma gyorsan szaporodik, és ezt használja fel a terjeszkedéshez a világban. Beszélt az iszlám vallás alapeszméjéről, amelyet a zsidó és a keresztény vallás ötvözésével alakított ki a 7. században Mohamed. Szólt még az iszlám szent könyvéről, a mekkai zarándokhelyről, az iszlám jogról, amelynek a Korán az alapja, valamint a szekularizációt nem ismerő iszlám államokról, illetve az arab hódításokról, valamint az arab kultúráról is.

– A világvallásokban jártas teológusként és az előadásokra felkészülve megpróbálok objektíven bemutatni egy világvallást, az iszlámot, amit nem lehet különválasztani az államtól, hiszen az a fajta szekularizáció, ami a katolikus-keresztény világban bekövetkezett, a muzulmán országokban sosem. Ott a politika, a hadsereg, a hódítás, a tűzzel-vassal történő térítés még mindig erőteljesen megvan. Muzulmánokkal együtt élni és a muzulmán vallást teljes egészében a környezetünkbe beengedni egy ketyegő bomba, ami bármelyik percben robbanhat. Sohasem lehet tudni, hogy ki az, aki magáévá teszi a radikálisabb fundamentalista eszméket, onnan pedig nincs visszaút, és amikor már megtörtént a tragédia, akkor már lehet bánni a dolgokat. Én azt hiszem, hogy Európában nem rettegésben szeretnénk élni, hanem van egy kétezer éves tradíciónk, erre épül az alkotmányunk. Ez pedig a zsidó-keresztény és az antik görög–római kultúra ötvözte világot jelenti számunkra. Ebben nem biztos, hogy nagy helyet kellene hagyni egy olyan kultúrának, amely a miénkkel nem tud együtt élni – mondta lapunknak az előadás előtt Paskó Csaba, aki hangsúlyozta, hogy segíteni kell a háború sújtotta rászorulókon, de saját hazájukban kell biztosítani számukra az emberhez méltó életet.