2024. április 19., péntek

Az árulkodó székelyzászlós fénykép

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének a székely zászlós fotója csupán ürügy a nacionalista érzelmek választások előtti felkorbácsolására – mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a fénykép miatt szerdán kibontakozott román nacionalista hangulatra.

„Ne keltsük azt a látszatot, hogy ez (a nagykövet székely zászlós fényképe) lesz a nacionalista kampánynak az oka” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, nem hogy hibáztatná ezért a helyzetet megteremtő székelyföldi politikusokat, hanem támogatja őket a megnyilvánulásaikban.

Azt is elmondta, hogy Hans Klemm nagykövet a múlt héten kétórás beszélgetésre látta vendégül a nagyköveti rezidencián, és a nagykövet székelyföldi látogatása előtt alaposan átbeszélték a magyar közösség romániai helyzetét. Hozzátette, a zászlós fotót követő hisztéria arra volt jó, hogy „általa az amerikaiak is látják, kivel van dolguk”, hogy a székelyföldi legitim törekvések milyen reakciókat váltanak ki a román társadalomban. Hozzátette: bízik a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetőinek az éleslátásában, és abban, hogy ezek a pártok nem kívánják gerjeszteni az indulatokat.