2024. április 25., csütörtök

Többet költünk, mint amennyit keresünk

Az év második negyedében mintegy 1500 dinárral költöttek többet egy hónap alatt a szerbiai háztartások, mint amennyit kerestek – áll a Köztársasági Stratégiai Intézet tegnapi közleményében.

Pontosabban, a vizsgált időszakban az átlagbevétel a háztartásokban 58.656 dinár volt, az átlagos kiadások pedig 60.158 dinárt tettek ki.

Az első negyedévvel összehasonlítva elmondható, hogy a háztartások átlagbevétele névlegesen 0,9 százalékkal volt kisebb, de tavaly ugyanebben az időszakban 4,1 százalékkal volt nagyobb, mint jelenleg. A kiadások az első negyedévben 0,8 százalékkal voltak kisebbek, egy évvel a vizsgált időszak előtt viszont négy százalékkal.

A legtöbb háztartásban állandó munkaviszonyból származó keresetek képezték a bevételt (50,4 százalék), a második helyen a nyugdíjak állnak 31,4 százalékkal.
A háztartások a bevétel nagy részét, 34,5 százalékát ételre és italra költötték, 16,3 százalékot viszont üzemanyagra, lakásköltségekre, villanyáramra és más kiadásokra.
A közlekedési költségek további 9,3 százalékot tettek ki, más közfogyasztási cikkekre 6 százalékot, kommunikációs szolgáltatásokra 5,6 százalékot, ruhaneműre 5,3 százalékot, rekreációs és kulturális programokra 5 százalékot. Szeszes italokra és cigarettára 4,7 százalékot.

A statisztikai intézet az idevágó kimutatást 1605 háztartás költekezési adatainak összevetéséből állították össze.