2024. március 29., péntek

Befellegzik a bitcoinnak?

Szép reményekkel indult a bankoktól és kormányoktól független rendszerben létrehozott bitcoin, de lassan már múlt időben lehet róla beszélni. Annak ellenére, hogy a virtuális pénz csodálatos karriert futhatott volna be. Úgy tűnik azonban, hogy ezen a néven aligha lesz belőle csodavaluta a XXI. században.

Bár furcsán hangzik, vesztét részben a rendkívüli tulajdonságai és a rá jellemző páratlan újítások, részben az az elzárt és egymással civakodó (olykor egymást meglopó) csoport tagjai okozhatják, akik használják. Pedig indulásakor a lelkes közösség még abban bízott, hogy a forradalmi újítás – amellett, hogy globális és azonos értékű, de decentralizált egyetemes fizetőeszközzé válik – összeroppantja a korrupt nagybankokat, kiszorítja a tőzsdékről az erkölcstelen brókereket, és megújítja az egész nemzetközi pénzügyi rendszert.

Nem így történt. A küzdelemből a pénzügyi óriások kerültek ki győztesként. Kimazsolázták a kripto-fizetőeszköz legfontosabb technológiai megoldásait, és immár saját virtuális pénz kibocsátásán munkálkodnak.

Pedig a bitcoin a saját fénykorában (2013 végén) majdnem 1200 dollárt ért. Többet adtak érte, mint egy egységnyi (uncia) aranyért. Igaz, csak rövid ideig. Nem sokkal később – hackertámadások és egyéb botrányok hatására – összeomlott az árfolyama, majd a korábbihoz képest jóval alacsonyabb szinten stabilizálódott. Értéke az elmúlt években nem sokat változott. Árfolyama elsősorban a virtuális pénzben rejlő lehetőségeknek köszönhetően nem dőlt be.

Közben egyre több világhírű nagybank kísérletezik a bitcoinhoz hasonló technológiával, sőt néhány már a saját digitális fizetőeszköz fejlesztésén dolgozik. Rájöttek arra, hogy azok a pénzintézetek, amelyek nem haladnak a digitalizációval, tönkremennek, eltűnnek a piacról.

Az ágazat abban is egyetért, hogy a bitcoin bukása esetén biztosan lesz helyette másik, sőt megbízhatóbb, és jobban is működő decentralizált pénz.

A legnagyobb bankok közül négyen – az amerikai BNY Mellon, a német Deutsche Bank, a spanyol Santander és a svájci UBS – már össze is álltak, hogy egy új digitális pénzt vezessenek be. Céljuk ambiciózus: általánosan elfogadott megoldást (szabványt) akarnak meghonosítani világszerte. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme az, ami a bitcoint egyedivé tette, működteti. Ez pedig az ügyfelek közötti megosztott, a virtuális térben mindig hozzáférhető, de megváltoztathatatlan nyilvános könyvelés, az úgynevezett blokklánc (blockchain) technológia.

Az UBS már ki is fejlesztette az elszámolásra szánt digitális pénzt. A programhoz az említett három másik bankkal együtt csatlakozott az ICAP brit brókerház is. A találmány gyakorlati tesztjét 2018-ra tervezik.
Bár az eljárás főleg az elszámolásban segíthet (a bankoknak és a tőzsdéknek), rengeteg időt és pénzt (évente több tízmilliárd dollárt) is meg lehet vele spórolni.
A világ egyik vezető pénzügyi központjának számító Svájcban a bankok az utóbbi időben egyre komolyabban foglalkoznak a blockchainnel és az ágazat egyéb újításaival. A szektor meghatározó szereplőinek feltett szándéka az is, hogy Zürichet a pénzügyi technológiai cégek európai központjává változtassák.