2024. április 25., csütörtök

Hogyan megvalósítani az álmokat?

Tantermi előadás a huszadik század történelméről az irodalom segítségével

Érdekes produkciónak lehettek szem- és fültanúi a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulói, legalábbis azok, akik abban a szerencsés helyzetben találták magukat, hogy tantermükben vendégül láthatták a közelmúltban lezajlott Szép Szó Tábor középiskolásait.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

A kilencfős csoport A legmerészebb álmaink is megvalósíthatók (csak nem így) címmel tantermi előadást adott elő, amely a vasárnap esti, Kishegyesen felnőtt nézőknek megrendezett bemutató után érkezett a városunkba. A produkcióban a diákok padjaira helyezett deszkák jelentették a teljes kelléktárat, a darab pedig Örkény István egyperces novelláiból és Nagy László verseiből állt össze, és ezeken a műveken keresztül a huszadik század Magyarországának történelme elevenedett meg. Már a legelső jelenetnél megállapíthatták a résztvevők, hogy az igazság relatív dolog, és a nézőpontok megváltoztatásával a valóság is más-más formát ölthet. A műsorban elhangzó Odüsszeusz-történet a mindenkori háborúk szörnyűségeire hívja fel a figyelmet, ezenkívül a II. világháború, a holokauszt és a kommunista éra borzalmai, visszásságai is megjelennek, így az előadást akár rendhagyó irodalomórának, történelemórának is tekinthetjük. A fiatal versmondókon kívül az előadásból narrátorként kivette a részét Hajvert Ákos, a Szép Szó Tábort szervező Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke is.

– Az előadást Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója rendezte, aki az idei Szép Szó Táborban a nagycsoporttal foglalkozott, és amikor egyeztettük a dolgokat, volt egy kérésem, nevezetesen, hogy egy olyan előadást készítsünk el, amely tájoltatható, és hogy a középiskolásokat szólaltassuk meg vele. Ennek egyik oka, hogy nagyon kevés középiskolás érdeklődik a versmondás vagy akár a Szép Szó Tábor iránt. Ami szintén izgalmas ebben, hogy azok a fiatalok, akik ebben a produkcióban szerepelnek, Vajdaság több településéről, Óbecséről, Kikindáról, Pirosról, Csantavérről, Kishegyesről, Bácsfeketehegyről érkeztek. Én a próbafolyamat legvégén csöppentem bele a produkcióba, de úgy döntöttünk a rendezővel, hogy fontos, hogy egy picit megindokoljuk ezeket a szövegeket, hiszen önmagukban is megélnek, viszont Nagy László kapcsán elmondhatjuk, hogy aki csak hallja, nem biztos, hogy tudja, miről van szó ezekben a versekben. Nem azt mondjuk el, hogy mit fognak hallani, hanem hogy egyáltalán melyik az a kor, amelyben a mű megszületett, és hogy mire reflektál a munkássága az adott írónak, költőnek – nyilatkozta lapunknak Hajvert, aki kérdésünkre, hogy miért e két szerzőre esett a választásuk, elmondta, hogy több ötletük is volt, de végül a rendező döntött úgy, hogy őket választja ki, a téma pedig e szerzők művei nyomán alakult ki. – Első pillantásra számomra is kérdéses volt, hogyan fog e két alkotó összeklappolni, végül a közös nevező a huszadik század komoly fordulópontjai lettek, hiszen mindketten megélték és mindketten nagyon intenzíven reflektáltak ezekre a dolgokra – mondta Hajvert.

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a darabot legközelebb szeptember 30-án adják elő Kishegyesen. A tervek szerint minden hónapban egy alkalommal szerveznek előadást, mivel a produkció szereplői is iskolába járnak. November második hetében pedig, a tervek szerint, egy négy állomásos magyarországi körútra indul az előadás.