2024. április 19., péntek

Ünnepel Topolya

Ma tartják meg a községi képviselő-testület díszülését – Szombaton karnevál, koncertek, tűzijáték

Ma, szeptember 15-én, Topolya város napján, a program keretében 10 órától a Sarlós Boldogasszony-templomban a topolyai közösségért szolgáltatnak ünnepi szentmisét, majd a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj átadását, a díjazottak kiállításának megnyitása után, amely 11.30 órától zajlik, 12.30-tól kezdetét veszi a községi képviselő-testület díszülése a helyi Művelődési Ház mozitermében.

A folytatásban, szeptember 16-án, 13.30 órakor lesz az önkéntes véradók találkozója, amelyen átadják az elismeréseket a Vöröskereszt topolyai szervezetének a székházában, ugyanaznap 18 órától pedig a topolyai Gál József karnagy vezette Melódia Kamarazenekar vállal főszerepet a városnapi ünnepi hangulat emelésében. Hangversenyükre a Sarlós Boldogasszony-templom és a Topolya Község Múzeuma közötti térre várják az érdeklődőket. Pénteken 19 órakor kezdődik a topolyai helyi közösség tanácsának díszülése a Vásártéri Otthonban. A színpadtechnika felkészült akár az esős időjárásra is, és a szeptember 17-ei, szombati, 20 és 22 órakor kezdődő nagykoncerteknek a Felvonulási tér lesz a helyszínük. Az idén a szegedi Honeybeastet, amelynek a topolyai lesz az első vajdasági bemutatkozása, és az újvidéki Štikle i vikleri együttest várják. A tűzijáték az idén sem marad el, 21.30 órakor veszi kezdetét, majd a tűzforgatók bemutatója következik. A mézkarnevál 2016-ban is elsősorban a gyermekekre fókuszál, a mottója: Ez a mi napunk. Mindenekelőtt községünk legkisebbjei, valamint hazai és külföldi kisbarátaik vonulnak majd fel 27 karneváli csoportba tömörülve, de rajtuk kívül lesz egy lovas felvonuló csoport, és egy traktorokkal érkező is. Az idén is számítanak a babakocsis felvonulókra. A 11. Mézkarnevál is a Csáki iskolától indul 16.30 órakor, miután 16.00-kor a polgármester ott fogadja a karneváli csoportok vezetőit. A Fő utcán vonul majd a menet a Felvonulás teréig. Az ott felállított, valamint a könyvtárnál épített színpadnál adják majd elő produkciójukat a műsorszámmal is készülő karneváli csoportok. Aznap, vagyis 17-én nemcsak a délután és az este lesz eseménydús. Kilenc órakor nyílik a Mézvásár és mézkiállítás a Felvonulás téren, 12 órakor lesz a Nemzetközi Strong Man Verseny Topolyai Kupája, 15.30-kor Borutcamegnyitó, 19 órától a téren pedig az újvidéki Kreativni Pogon előadását láthatják a rendezvényre látogatók.

GYEREKKÖZPONTÚ CSALÁDI PROGRAMOK

Nemcsak a karneváli forgatagban fókuszálnak a Topolyai Napok 2016 idején a gyermekekre. Gyermekközpontú, családias jelleget viselt magán többek között az Expo 2016 ún. civil szigete, a 8. Szkenderovity Pál-emlékmaraton, a Capriolo családi kerékpártúra is. A szeptember 13-ai szerb nyelvű gyermekelőadást tegnap a Felvonulás téren magyar nyelvű előadás követte. A szegedi Kövér Béla Bábszínház és a szabadkai Gyermekszínház közös előadásában a Maskarádé című darabot mutatták be.

TÖBB KIÁLLÍTÁS IS NYÍLT

Topolya város részletei, épületei, hangulata és arculata az ünnepi programsorozat keretében immár több élő tárlat festmény- és fotóanyaga által érvényesül. Szeptember 9-étől Topolya Község Múzeumának épületében A Topolyai Művésztelep munkái a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében című kiállítás és az Izlog Ideja Színházklubban két helybeli amatőr fotós harmincöt fotójának kiállítása is várja a közönséget. Hétfőn este nyílt meg, és október elejéig látogatható a Topolya a részletekben lakozik című fotókiállítás a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében.