2024. április 18., csütörtök

Amerikai nagykövet ne fényképezkedjen székely zászlóval!

Bejárta a román médiát az a fotó, amelyen Hans Klemm, az Egyesült Államok amerikai nagykövete egy székely zászlót tart a kezében Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Kató Béla református püspök és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke társaságában, a fotóhoz fűzött kommentárok pedig kifogásolják a diplomata gesztusát – tudatta szerdán a Maszol.ro kolozsvári magyar hírportál.

A fotót kedden posztolta Facebook-oldalára a sepsiszentgyörgyi polgármester. A román nyelvű

kísérőszöveg szerint Hans Klemm aznapi háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba vendéglátóitól. Az elöljáró azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amelyet a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.

A fotót közlő Hotnews.ro jobboldali hírportál megjegyzi, hogy a székely zászló használata a térség egyik kényes problémája. „A fénykép a parlamenti választások előkampányában került nyilvánosságra, a kampányban pedig várhatóan a nacionalizmus lesz az egyik legfontosabb vitatéma” – idézte a Maszol a román hírportált. A Hotnews hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Hans Klemm gesztusára.

A székely zászlóval kapcsolatos „érzékenységre” figyelmeztette a bukaresti külügyminisztérium is az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét szerdán. A román hírtelevíziók többsége először úgy értelmezte az erről szóló külügyi közleményt, hogy a tárca bekérette a diplomatát, ezt azonban Ionut Valcu külügyi szóvivő később az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta.

A bukaresti külügyminisztérium honlapján szerdán megjelent közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól.

A bukaresti külügy kifejezte meggyőződését: látogatásai alkalmával a nagykövet megismeri a Románia által meghonosított interkulturális modellt, a romániai kisebbségek által élvezett jogokat, amelyek – a kommüniké szerint – mindenben megfelelnek a vonatkozó nemzetközi szabványoknak.

„Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembevétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében” – olvasható a román külügyi közleményben.

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a hét elején meglátogatta Románia két magyar többségű megyéjét, Hargita és Kovászna megyét. A Maszol.ro portál szerint a helyi vezetők társaságában tartott hétfői, csíkszeredai sajtóértekezletén a diplomata kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról. A székely zászlóra vonatkozó kérdésre reagálva a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette.