2024. március 28., csütörtök

Korlátok és akadályok is jöhetnek?!

Vulin drasztikusabb intézkedéseket szorgalmaz a migránsok ellenőrizetlen határátlépésének csökkentése érdekében

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálisügyi miniszter tegnap bejelentette, amint Aleksandar Vučić kormányfő visszatér párizsi útjáról, drasztikusabb intézkedéseket javasol a kormánynak, arra vonatkozóan, hogyan csökkenték a migránsok ellenőrizetlen határátlépését, miután Szerbia területére egyre több olyan menekült érkezik, aki gazdasági okok miatt hagyta el otthonát.

A tárcavezető azt mondta: a kormánytól azt fogja követelni, tegyen lépéseket a migránsok ellenőrizetlen belépésének csökkentése érdekében, mert az illegális határátlépők között egyre több gazdasági bevándorló van.

A határon van a katonaság és a rendőrség, de lehet, hogy korlátok vagy másféle akadályok felállítása a migránsok számának csökkenését eredményezné. Szerbia nem lehet az az ország, ahova csak beáramlanak a migránsok, és nem tudnak onnan kilépni. A gazdasági bevándorlók sehova sem mehetnek Európába, de Szerbiában sem maradhatnak – fogalmazott Vulin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi befogadóközpontok hamarosan megtelnek, és ennek egyik oka az, hogy a migránsok jelentősen hosszabb időt töltenek az országban, mint korábban.

HÁRMAS ÖSSZEFOGÁS MENEKÜLTKÉRDÉSBEN

Kedden este a bulgáriai Burgaszban Aleksandar Vučić, Bojko Boriszov bolgár és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott munkavacsora és hármas találkozó fókuszában az energetikai együttműködés, a régióban uralkodó helyzet és a migránsválság volt. Tárgyaltak a menekültek összetételéről is, ugyanis egyre több azoknak a száma, akik nem a háború elöl menekülnek, hanem a jobb megélhetés reményében Nyugat-Európába szeretnének eljutni, ott boldogulni.

A kormányfők azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a menekültválság még nem ért véget, ezért a migránsválság biztonság-politikai aspektusait tekintették át.

– Ez olyan összetett probléma, amelyet mi egyedül nem tudunk megoldani, ezért a három kormányfő az egységes fellépés és közös politika kialakításában állapodott meg – mondta Vulin.