2024. április 18., csütörtök

A vajdasági jelképekről és a költségvetésről vitáznak

Ülésezik a Tartományi Képviselőház

A meglévő jelképek mellé helyezendő hagyományos jelképekről fog várhatóan kialakulni a legnagyobb vita a Tartományi Képviselőház mai ülésén. Mint arról korábban beszámoltunk, a parlament Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottsága mintegy tíz nappal ezelőtt elfogadta a jelképekről szóló döntésjavaslatot, és beterjesztette azt a képviselőház elé. A jelképek azért szerepelnek napirenden, mert a 2014-ben elfogadott új vajdasági statútum előirányozta, hogy a tartomány a meglévő, már használatban álló szimbólumok mellé úgynevezett hagyományos jelképeket, zászlót és címert is kapjon, melyeket párhuzamosan alkalmaznak majd a tartományterületén. E jelképek, az 1848-ban elfogadott szerb háromszínű lobogó és címer 2015 márciusában szerepeltek már a Tartományi Képviselőház napirendjén, az akkor hatalmon lévő Demokrata Párt képviselői azonban tartózkodtak a szavazás alkalmával, így nem volt esély arra, hogy meglegyen a szimbólumok alkalmazásáról szóló tartományi döntés elfogadásához elengedhetetlen kétharmados többség. A jelenlegi, a választásokat követően kialakult haladó párti többségű, új képviselőházi összetétel már más megvilágításba helyezte e kérdés rendezésének az esélyeit is, hiszen a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség, továbbá a Szerb Radikális Párt is a támogatásáról biztosította a javaslatot. Az említett bizottsági ülésen ezúttal a Demokrata Párt képviselője sem voksolt a javaslat ellen. A tartomány alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság prof. dr. Slobodan Orlovićot, a testület tagját jelölte ki arra, hogy a parlament leendő ülésén képviselje a bizottság álláspontjait.

A Magyar Mozgalom tegnap sajtótájékoztatón foglalt hivatalosan is állást a jelképekről.

– Nem támogatjuk a megoldást, hogy Vajdaságnak két teljesen egyenrangú zászlaja és két mindennapi használatban kötelezően megjelenő címere legyen. Nincs a világon egy olyan város, ország sem, amelynek a mindennapi használatban két címere lenne. Az előterjesztett javaslat viszont előírja, hogy az összes tartományi intézmény kötelezően ki kell, hogy tűzze mindkét zászlót, a címert és a hagyományos címert fel kell, hogy tegye a táblákra, és a pecséteket ki kell cserélni. A tartományi kormány viszont nem biztosít költségvetési pénzt arra, hogy ez a több száz intézmény új zászlókat vegyen, lecserélje a táblákat, pecsétjeit, viszont ezt kötelezővé teszi, és bünteti is a jogszabály nem betartását, átmeneti idő nélkül. Azt kérjük, hogy legyen erre idő, hogy megteremtsék a pénzt a vásárlásra – javasolta dr. Korhecz Tamás társelnök, aki ismertette azt is, hogy az előírás szerint magánszemélyeknek 15 ezer, jogi személyeknek 100 ezer dináros büntetést is kiróhatnak, amennyiben az elfogadást követő nyolc napon belül nem alkalmazkodnak az új rendelethez.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot az álláspontjáról. Eszerint a VMDK képviselője nemmel fog voksolni, mert nem adhatja szavazatát egy olyan javaslathoz, amelynek célja hangsúlyozni, hogy „a mai Vajdaság területe mindig is szerb föld volt, és mindig is az lesz”. A párt elítélte a VMSZ támogató álláspontját, s megállapította, hogy „a szabadkai székhelyű kisebbségi párt” tagjai „fittyet hánynak a délvidéki magyarság nemzeti érdekeire, és a hatalomban való részvételért mindenre képesek”. A pártban nem tartják életszerűnek, hogy két-két zászló és címer álljon hivatalos használatban.

A képviselőház mai ülésén az év első felének költségvetési jelentését is megvitatják a képviselők, valamint régióközi, együttműködési kérdésekkel és a Tartományi Garanciaalap új vezetőjének kinevezésével is foglalkoznak.