2024. április 25., csütörtök

Elismerés a nyilvános diplomáciai tevékenységért

Az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövetségének Public Diplomacy Award díjait hétfőn este adták át a Művelődési Központ alkalmazottjainak, illetve az Amerikai kuckó koordinátorainak – Milica Raškovićnak és Marko Bumbićnak.

A díjazottaknak az amerikai nagykövet személyesen gratulált, az ünnepségen jelen volt Zdravko Jelušić képviselő-testületi elnök, Dalibor Rožić, az önkormányzat kulturális ügyekkel foglalkozó tagja és Bojan Panajotović, a központ igazgatója is. A képviselő-testület elnöke szerint az Amerikai kuckó elnevezés egy csendes, félreeső szögletre asszociál, ellenben az intézmény hatalmas társadalmi jelentőséggel és megmozgató erővel rendelkezik. – Remélem, hogy a jövőben az Amerikai kuckó programterve még több olyan területet felölel majd, amelyek társadalmunk egészének fejlődését segíthetik – mondta Jelušić.

A nyilvános diplomácia területén elért eredményekért az amerikai nagykövetség az idén öt díjat osztott ki, többek között Milica Raškovićnak és Marko Bumbićnak. – Az elismerés nem azt jelenti, hogy a legjobbak vagytok Szerbiában, hanem azt, hogy a világ legjobbjai közé kerültetek. Gratulálok a két díjazott fiatalnak, akik munkájukkal, találékonyságukkal és szorgalmukkal kiérdemelték elismerésünket – mondta Kyle Scott nagykövet.

Az Amerikai kuckó a tengeren túli kultúrát népszerűsíteni hivatott intézményláncolat szerte a világon, mindenütt az amerikai diplomácia és a helyi intézményrendszer együttműködését hivatott serkenteni. Újvidéken különböző, amerikai továbbtanulási lehetőségek ismertetésével, angol nyelvismereti tanfolyamokkal vált népszerűvé az újvidékiek, úgy a fiatalok, mind az idősebbek körében. Szakemberek, művészek, amerikai sztárok vendégelőadásait hallhatjuk a Petar Drapšin utcában lévő helyiségeikben, újabban a TOEFL teszt is megírható náluk.