2024. április 20., szombat

Vízáteresztő alagút épül

Átvágták a Törökkanizsától Szerbkeresztúr felé haladó főutat

Törökkanizsától keletre, Szerbkeresztúr irányába a csatornaépítő munkások átvágták a főutat.

A munkálatok a K1 magisztrális öntözőcsatorna első szakasza kiépítésének a részét képezik, a csatorna összesen több mint 3,5 kilométer hosszú. Szerbkeresztúrnál egy új szivattyútelepet is építenek. A most folyamatban lévő építkezés értéke 67 millió dinár, ez jelenleg a község területén folyó legnagyobb beruházás. A beruházó a Vajdaság Vizei Közvállalat. A munkálatokat alvállalkozók bevonásával a belgrádi Mostogradnja végzi. A beruházás teljes értéke 1,2 millió euró, amelyet a Szerb Köztársaság és a DTD Ribarstvo eszközeiből valósítanak meg.

A beruházás befejezésével az újonnan kiépített rendszer lehetővé teszi az öntözést a Törökkanizsához tartozó minden kataszteri községben, beleértve a DTD Ribarstvo tulajdonát képező, Oroszlámos határában elterülő 529 hektáros öntözőrendszert is.

A Törökkanizsát Keresztúron és Gyálán keresztül a magyar határral összekötő R112-es regionális közút átvágásával gyors ütemben dolgoznak a 30 méter hosszú és 3,6 méter magas betonalagút megépítésén. Ezzel utat nyitnak a Tiszából kiemelésre kerülő öntözővíznek, amely táplálni tudja majd a meglévő és a kiépítésre váró öntözőrendszereket is. Korábban ezen a helyen csak egy szűk átfolyónyílás volt. Amint elkészül az alagút, az építők helyreállítják az aszfaltutat, és helyreáll a megszokott forgalmi rend is. Észak-Bánátban a környék összes kanálisa, öntözőcsatornája elegendő vizet kaphat a Tiszából az említett főcsatornán át, lehetővé téve a hatékonyabb mezőgazdasági termelést.