2024. április 16., kedd

„Kötelességünk részt venni a népszavazáson”

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok szeptember 17-ig kérhetik felvételüket a névjegyzékre

Tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (a felvételen) az október 2-i, kényszerbetelepítés elleni népszavazás fontosságát hangsúlyozta, illetve arra biztatta a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárokat, hogy kérjék felvételüket a névjegyzékre, s majd szavazzanak is.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az államtitkár fontosnak tartja a külhoni magyarság mozgósítását. Szavai szerint a népszavazás egyik üzenete az, hogy a magyar nemzet egységes, éljenek a magyarok bárhol is, a Kárpát-medencében vagy máshol a világban. Hozzátette, a kényszerbetelepítés nemcsak Magyarországot veszélyezteti, hanem az egész magyarság jövőjét.

– Ezért úgy véljük, hogy a külhoni magyarokat is ösztönözni kell a népszavazáson való részvételre. Jól tudjuk, hogy a magyarság nem minden nemzetrészét érinti egyformán a migrációs válság. Vajdaságban különösen érzékelhető volt és érzékelhető a válság. A Lendva környéki magyarokat is kiemelném, ők szintén megérezték a migrációs hullám következményeit. A mozgósítás során fel kell hívni a külhoni, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok figyelmét, hogy szeptember 17-ig nyújthatják be felvételi kérelmüket a névjegyzékre, azaz addig regisztrálhatnak. Ezt megtehetik postai úton és online is, de az utolsó napokban, órákban, percekben inkább az online regisztrációt kellene választaniuk az érintetteknek. Ezért arra kérek mindenkit, hogy ha eddig még nem regisztrált, akkor ezt mielőbb tegye meg, online úton, majd október 2-án szavazzon. Magyarország külképviseletei felkészültek a népszavazásra, várják a szavazókat és a szavazatokat. Akik két évvel ezelőtt a magyarországi parlamenti választások előtt már regisztráltak, most nem kell megismételniük a regisztrációt. Egyébként két évvel ezelőtt 194 ezren regisztráltak. A mai napig 266.453 személy kérte felvételét a névjegyzékre, azaz nagyjából 72 ezerrel növekedett a regisztráltak száma – fogalmazott Potápi.

Romániában eddig 116.335-en regisztráltak, Szerbiában 30.207-en, a kettős állampolgárságot tiltó államokban 12.579-en, a diaszpórában pedig 7504-en, a legtöbben Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban – derült ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. Az államtitkár egyelőre nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy a szóban forgó országokban hányan regisztráltak a 2014-es parlamenti választásokat követően.

Lapunk kérdésére válaszolva Potápi abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a népszavazás a vajdasági magyarságot különösen érdekli, hiszen igencsak megérzik a válság következményeit.

A sajtótájékoztatót követően Potápi Árpád János nyilatkozik kiküldött munkatársunknak (Ótos András felvétele)

A sajtótájékoztatót követően Potápi Árpád János nyilatkozik kiküldött munkatársunknak (Ótos András felvétele)

– Amikor a népszavazáson döntünk erről a kérdésről, illetve megfogalmazunk Brüsszelnek egy üzenetet, akkor a vajdasági magyarságnak is részt kell vennie a folyamatban, hiszen a vajdasági magyarság jövőjéről is döntünk, illetve szeretnénk dönteni. Kötelességünk részt venni a népszavazáson. Ezért kérek mindenkit, hogy vegyenek részt a népszavazáson – emelte ki Potápi.

Az államtitkár nem tartja kevésnek az eddig regisztrált vajdaságiak számát, mert, mint kifejtette, nemcsak szavazásra jogosult felnőttek magyar állampolgárok, hanem sok gyermek is, illetve mindig vannak olyanok, akik nem kívánnak élni szavazati jogukkal. Mindennek ellenére jó lenne, ha még legalább 20 ezren regisztrálnának – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet döntő a külhoni magyar állampolgárok szavazata vagy részvételi kedve a népszavazás kimenetelének szempontjából, Potápi kifejtette: ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, nagyjából 4,1 millió magyar állampolgárnak kell szavaznia. Azon fáradoznak, hogy külhonban legalább 300 ezren regisztráljanak legkésőbb szeptember 17. 23 óra 59 percig, illetve minél többen szavazzanak október 2-án.

A sajtótájékoztatón Grezsa István kormánybiztos is részt vett.