2024. április 25., csütörtök

Európai mobilitási hét lesz Szenttamáson

A szenttamási Gazdaságfejlesztési Iroda az idén első ízben szervezi meg az Európai mobilitási hét elnevezésű akciót, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16-a és 22-e között tartanak meg Európa több országában és hazánk több városában is.

A rendezvény egyik célja, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat arra, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Így kíván hozzájárulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához és a mozgás, sportolás népszerűsítéséhez.

Az említett időszakban az iroda több aktivitást szervez, amelyekbe az iskoláskor előtti gyerekek és a diákok mellett a felnőttek is bekapcsolódhatnak.

Az egyhetes program szeptember 16-án 10 órakor a községháza előtti parkban kezdődik. Itt az érdeklődők tudomást szereznek az akció részleteiről, majd sétát tesznek a városban.

Szombaton, szeptember 17-én, a Köztársaság téren nagyszabású röplabdatorna kezdődik.

Vasárnap, szeptember 18-án 16 órától kerékpáros túraprogramot tartanak. Az indulás a központban lévő parkból lesz, ahonnan rendőri kísérettel a biciklisták elkarikázhatnak a Beljanska bara-i Egészségösvényig (kb. 6 kilométert). Ezt követően a résztvevők gyalogosan körbejárják a Beljanska-bara első medencéjét (kb. 4 kilométer). A helyszínen a Kék Kör, a Cukorbetegség ellen küzdők szenttamási egyesülete ingyenes orvosi ellenőrzéseket végez.

Az akció hétfőn, szeptember 19-én folytatódik, amikor a község minden általános iskolájában az ötödik és hatodik osztályos diákok számára kerékpárügyességi versenyt rendeznek.

Kedden 11 órától a Köztársaság téren kerül megrendezésre az Izadji mi na teglu, azaz az Ajvár-bajvívó verseny. A rendezvényt az egészséges élelmiszer népszerűsítésének árusítással egybekötött bemutatója kíséri.

Szerdán, szeptember 21-én a tér a legkisebbeké lesz, délelőtt 10 órától ugyanis nyilvános tornagyakorlatokat tartanak, majd Az én városom személygépkocsi nélkül elnevezéssel az összes gyermekintézmény számára aszfaltrajzolást szerveznek.

Az Európai mobilitási hét szeptember 22-én a kerékpárverseny döntőjével, rajzkiállítással és a díjak kiosztásával zárul. A szervezők azt igérik, hogy a rendezvény folyamatosan bővülni fog, és erről idejében tájékoztatják az érdeklődőket, ugyanakkor remélik, hogy sokan bekapcsolódnak a különböző programokba.