2024. március 28., csütörtök

Megdrágul a távfűtés Zomborban

Az Energana kommunális közvállalat díjemelési kérelemmel fordult alapítójához, a városi képviselő-testülethez. Ha a városi képviselő-testület megszavazza, a küszöbönálló fűtési idényben minden elfogyasztott kilowattóra energia 6,015 dinárjába kerül a végső fogyasztónak áfa nélkül, a 12 hónapon át folyamatosan fölszámolt fix költség pedig 41,72 dinár lesz négyzetméterenként, szintén a fölszámolt általános forgalmi adó nélkül.

Az elfogyasztott energia esetében a növelés 1,43 százalékos, miközben az állandó költségek 31,78 százalékkal drágulnak.

A távfűtés díját a kormányrendelettel előírt módszerrel határozzák meg, és a törvény értelmében a kért és a jóváhagyott díjszabás közti különbséget az alapítónak kell állnia. Az Energana a beadványában az október–december időszakra havi szinten átlagban hárommillió dinárt követel a városi költségvetésből. A díjemelési kérelmet már jóváhagyta a városi közigazgatás gazdasági osztálya, de még meg kell szavaznia a városi tanácsnak és a városi képviselő-testületnek.

Az Energana által fűtött helyiségek alapterülete egyébként 274.000 négyzetméter, ebből 43.000 m2 a városi költségvetés fölhasználóinak birtokában áll, 11.000 m2-t egyéb költségvetésekből támogatott fölhasználók birtokolnak, 14.000 m2 gazdasági létesítmény, 206.000 m2 pedig magánlakás.