2024. március 29., péntek

Szüreti napok Bácsfeketehegyen

Több mint negyvenéves hagyománnyal rendelkezik a bácsfeketehegyi szüreti rendezvény – Az idén is számos fellépő volt a szórványból

Bácsfeketehegyen nagy hagyománya van a szüreti napoknak. Az idén 45. alkalommal szervezték meg, s három napon át tartott. Az eseményt a Feketics Művelődési Egyesület szervezte, és számos vendégfellépő érkezett a pénteki nyitórendezvényre – számolt be Sárközi István, a művelődési egyesület elnöke.

A néptáncosok lovas kocsikkal járták körbe a falut (Lakatos János felvétele)

A néptáncosok lovas kocsikkal járták körbe a falut (Lakatos János felvétele)

– Immár 45. alkalommal kerültek megrendezésre a hagyományos bácsfeketehegyi szüreti napok. Nagyon fontosnak tartjuk ezt a rendezvényt, s bízok benne, hogy az évtizedek múlnak, de nem fog megszakadni a hagyománya. Ez alkalommal háromnapos rendezvénysorozatot szerveztünk, amely pénteken szüreti előadással kezdődött. Ezen a dobradói, satrincai, maradéki, nyékincei, mitrovicai, tamásfalvi, tordai, törzsudvarnoki művelődési egyesületek tagjai léptek fel. Örülünk annak, hogy minden egyesület eleget tett a meghívásunknak. Úgy érzem, hogy ezeket a szórványból érkező egyesületeket kötelességünk meghívni. Pillanatnyilag az anyagi helyzetünk lehetővé teszi, hogy vendégül lássuk őket, s amíg ez így lesz, addig minden évben itt lesznek. Szombaton egy hagyományos szüreti felvonulásra került sor, ezen felléptek a Feketics Művelődési Egyesület tánccsoportjai és tamburazenekara. Vendégünk volt a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület Ifjúsági csoportja, valamint a szabadkai Dalkötő leánykórus – számolt be Sárközi, majd arról is beszélt, hogy az idén külön öröm számukra, hogy a kis tánccsoportban 16, a középsőben pedig 26 gyerek lépett fel. Ugyancsak eredményként értékelte, hogy a szüreti napra sikerült minden néptáncos lánynak új viseletet varratni.

A rendezvénysorozat szombati napján birkapaprikásfőző versenyre is sor került, amelyen csaknem tíz csapat vett részt. A fiatalabb generációk számára szüreti diszkót tartottak a strandon. A rendezvény vasárnap ért véget templomkoncerttel, amelyet a református templomban tartottak meg. Az istentisztelet keretében Török Noémi Aranypáva Nagydíjas népdalénekes Alkalmi, szüreti dallamok címmel adott elő egy népdalválogatást.