2024. április 19., péntek

Felfüggesztették Mengyi Roland mentelmi jogát

Felfüggesztette a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát az Országgyűlés. A képviselők erről egyhangúlag, 167 igen szavazattal döntöttek.

Polt Péter legfőbb ügyész vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, valamint bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte a kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Mengyi Roland maga is ezt kérte annak érdekében, hogy tisztázhassa magát. Ezt a plenáris ülésen szóban is megerősítette.

A legfőbb ügyész átirata szerint – mint az a mentelmi bizottság előterjesztésében olvasható – Mengyi Roland tisztában volt azzal, hogy az ő közreműködésével az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2015-ben kiírt, Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében című pályázati felhívásra jelentkező, a vele kapcsolatban álló elkövetői körhöz tartozó szövetkezetek által benyújtott pályázatok nem valós tartalmúak. Tisztában volt azzal is – folytatódik a dokumentum –, hogy az elkövetőknek nem célja a pályázatok eredeti célkitűzéseknek megfelelő megvalósítása, valódi céljuk a fiktív számlákat kibocsátó cégek bevonásával az 500 millió forintos támogatási összeg túlnyomó részének – a rendelkezésre álló adatok szerint 90 százalékának – „a saját részükre történő jogtalan megszerzése volt”. Az így megszerezni tervezett összeg elosztását a nyomozás adatai szerint döntően Mengyi Roland határozta volna meg, amelyből ő maga is részesült volna – olvasható az ügyészi átiratban.