2024. április 25., csütörtök

Csökken a várólistán levők száma

Megkezdte működését a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének új épülete – Szeptember 1-je óta naponta 43 páciens részesül sugárkezelésben

A kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének legfontosabb osztálya, ahol a sugárkezelések történnek, már pár hete minden feltételnek és előírásnak megfelelően működik, ennek köszönhetően lassan csökken a várólistán levő betegek száma – jelentette be tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő abból az alkalomból, hogy dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkárral megtekintették a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének új épületét, azaz a Kamenica 2-t .

Mint a kormányfő hozzátette, az intézet új épületének harmadik és negyedik emeletén, azaz az angiográfiai teremben, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések ápolására előirányzott intezív részlegen is megkezdődik a munka a hiányzó felszerelések beszerzése után.

– A intézmény vezetőivel megegyeztünk a régi épületrészek részleges felújításában is, mert a Kamenica 2 működésével még nem jelenthetjük ki, hogy minden rendben van – hangsúlyozta Igor Mirović.

A tartományi illetékeseket az intézmény vezetői és a munkatársak fogadták, akik közösen végigjárták a dagantos betegségek gyógyításával foglalkozó kórházi osztályt, valamint a tüdőgyógyászati részleget, és megtekintették a nemrég üzembe állított lineáris gyorsító, sugárkezelő (linear accelerator) gépeket, valamint a CT szkennert. Ezután megbeszélést folytattak a további tervekről.

Mint a megállapodás lényegéről a tartományi kormányfő beszámolt, a következő tíz napban koordinációs bizottságot hoznak létre, amelyet az újvidéki városi közigazgatás és az Egészségügyi Minisztérium munkatársai alkotnak. Feladatuk a Vajdasági Klinikai Központ B és C szárnyának építése körüli teendők irányítása, valamint a régi épületrészek felújítása lesz, amelyek az ujjonan megépült szárnyakat követően is működésben maradnak. Ezekkel a lépésekkel szeretnék megteremteni a polgárok reális időben történő gyógyulásának lehetőségét. A kormányfő azt is hozzátette, hogy legkésőbb október végéig teljes dokumentációs anyaggal, illetve anyagi támogatással biztosítják három új angiográfiai terem létrehozását Vajdaságban.

Üzemben az új felszerelés (Dávid Csilla felvétele)

Üzemben az új felszerelés (Dávid Csilla felvétele)

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a média képviselőivel megosztotta, hogy az elmúlt két héten, a próbaidőszakban, több mint 200 beteget vetettek sugárkezelés alá.

Dr. Ilija Andrijević, a tüdőgyógyászati részleg vezetője szerint az új gépeknek köszönhetően a várólistán levők számának teljes csökkenésére számíthatunk a következő egy évben.

Dr. Zoran Radovanović, a daganatos betegségek gyógyításával foglalkozó osztály vezetője elmondta, hogy a szeptember 1-jén működésbe helyezett lineáris gyorsító sugárkezelő gépnek hála, naponta két váltásban 43 páciens részesül sugárkezelésben, így várólistán levők száma 720 betegről 677-re csökkent. Arra számítanak, hogy a jelenlegi feltételek révén ezt a számot sikerül felére csökkenteniük.

Dr. Aleksandar Redžek, a Szív és Érrendszeri Betegségek Intézetének igazgatója megköszönte a tartományi kormányfőnek és az egészségügyi titkárnak, hogy konkrét lépésekkel igyekeznek támogatni a betegek felépülését. Nemcsak megfelelő gyógykezelésekre van szükség, hanem idejekorán történő beavatkozásra is. Egyrészt a Kamenica 2 működésével, másrészt pedig a további három angiográfiai terem kialakításával a polgárok egyenlő orvosi ellátásban részesülhetnek Vajdaságban.