2024. április 23., kedd

A szeptember 11-ei terrortámadásra emlékeztek

Obama: Az amerikai nemzet soha nem feledi az áldozatokat

Harang kondulásával és egyperces néma tiszteletadással kezdődtek meg az emlékező ünnepségek azon a három helyszínen, ahol másfél évtizeddel ezelőtt a terroristák által elrabolt repülőgépek becsapódtak: a New York-i Manhattanben, a Washington melletti Pentagonnál (a védelmi minisztériumban) és a Pennsylvania államban lévő Shanksville mellett.

Az emlékünnepségeket élő adásban közvetítő országos televíziós csatornákon nem mulasztanak el emlékeztetni arra, hogy ez volt az Egyesült Államok történetében – amerikai földön végrehajtott – legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás. Több mint háromezer ember veszítette életét 2001. szeptember 11-én.

New Yorkban az áldozatok neveinek felolvasásával kezdődött az emlékezés. Rokonok és hozzátartozók olvassák a neveket, némelyikük személyes megjegyzéseket is „küld” az elhunytnak, vagy pár mondatban elmondja, hogy mi történt az árván maradt családban az elmúlt másfél évtizedben.

Sokan a terrortámadásban elhunyt hozzátartózójuk fényképével érkeztek a New York-i megemlékezésre (Beta/AP)

Sokan a terrortámadásban elhunyt hozzátartózójuk fényképével érkeztek a New York-i megemlékezésre (Beta/AP)

A New York-i megemlékezésen összegyűltek között jelen van Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt. Vasárnap mindketten felfüggesztették kampányukat, és leállították televíziós kampányhirdetéseiket is.

Barack Obama elnök – Ashton Carter védelmi miniszter társaságában – a Pentagonnál emlékezett, ahol rövid beszédet mondott.

„Az amerikai nemzet soha nem feledi a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás áldozatait” – hangsúlyozta.

Előtte a Fehér Házban 8 óra 46 perckor – pontosan akkor, amikor tizenöt évvel ezelőtt az első eltérített repülőgép becsapódott New Yorkban a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába – az elnök és hitvese, Michelle Obama egyperces néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. A Fehér Házban – csakúgy, mint a szövetségi épületeken – félárbocra engedték a nemzeti lobogót.

Az elnök ezt követően érkezett a Pentagonhoz, ahol az ünnepség kezdetén koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

A Pentagonnál elmondott rövid beszédében Barack Obama arról beszélt, hogy őt inspirálta a hozzátartozók kitartása, és a Szentírást idézte az állhatatos szeretetről és hűségről. Dicsérte az Egyesült Államok sokféleségét, sokszínűségét, amelyet nem gyöngeségnek, hanem az ország egyik legfőbb erejének nevezett és hangsúlyozta: az amerikaiaknak nem szabad hagyniuk, hogy ellenségeik megosztottságot keltsenek közöttük.

Az elnök egyébként szombati rádióüzenetében is arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy nem engedhetnek azoknak, akik meg akarják osztani a társadalmat.

Az elnök beszéde után nem sokkal a televíziós csatornák jelezték: New Yorkban Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje elhagyta a megemlékezés helyszínét, a Fox televízió szerint „orvosi problémák” miatt. A televízió tudósítója arról számolt be, hogy Clinton majdnem összeesett és a biztonsági embereknek támogatniuk kellett, hogy be tudjon szállni az autóba. A demokraták kampánycsapata újságírói kérdésekre sem kommentálta, hogy Hillary Clinton miért távozott váratlanul.