2024. április 25., csütörtök

Újabb olajterminál került a kelet-líbiai vezetőkhöz hű erők kezére

Újabb, a nemzeti egységkormány gárdistái által ellenőrzött olajterminált foglaltak el a kelet-líbiai vezetőkhöz hű erők - közölte hétfőn a Tobruk városában ülésező parlamentre felesküdött Halifa Haftár tábornok.

A zueitinai terminált vasárnap sikerült ellenőrzésük alá vonniuk Haftár csapatainak, mindössze órákkal azt követően, hogy két másik - esz-Szidrben, illetve Rász-Lanúfban álló - létesítményre is rátették a kezüket.

Több mint két évvel ezelőtt, mielőtt fegyveres csoportok foglalták volna el ezeket a létesítményeket, az észak-afrikai ország olajexportjának jelentős részét bonyolították le a terminálokon keresztül.

Június végén a kőolajipari létesítményeket őrző gárdisták bejelentették, hogy a nemzetközi közösség által támogatott, tripoli székhelyű nemzeti egységkormánnyal kötött megállapodás keretében újranyitják a rász-lánúfi és az esz-szidri olajterminált.

A létesítmények elfoglalását nyomásgyakorló eszközként használhatja Haftár az egységkormánnyal való tárgyalásokon. A tobruki parlament ugyanis részben azért nem ismeri el az ország nyugati felében működő egységkormányt, mert másként látják a tábornok szerepét Líbia jövője szempontjából.

A tripoli kormány közölte: az olajterminálok elfoglalása "nem vezet előre a kibékülés ösvényén, és csalódást okoz a líbiaiaknak". Az ENSZ támogatását élvező kilenctagú elnöki tanács ugyanakkor mélyen megosztott Haftár támogatói és ellenzői közt.

Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja aggodalmát fejezte ki az olajterminálok elfoglalása miatt.

A legnagyobb - 48 milliárd hordónyira becsült - afrikai kőolajkészlettel rendelkező Líbia termelése napi 1,5 millió hordóról mintegy 200 ezer hordóra esett vissza Moammer Kadhafi rendszerének 2011-ben történt megbuktatása óta.