2024. április 25., csütörtök

Vasárnap kezdődik az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Idén rendezik meg második alkalommal az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált. A rendezvénysorozat vasárnap kezdődik és a jövő hét vasárnapjáig tart. A műsort pénteki sajtótájékoztatóján Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke és Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára ismertette. Ahogyan azt hallhattuk, az idei évtől a szabadkai önkormányzat kiemelt jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította a fesztivált.

Csütörtökön a zsinagógában Határtalan himnusz címmel lesz hangverseny (Fotó: Molnár Edvárd)

Csütörtökön a zsinagógában Határtalan himnusz címmel lesz hangverseny (Fotó: Molnár Edvárd)

A programsorozat vasárnap 19 órától kezdődik a Quattro Santi vonósnégyes koncertjével, a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében. Fellép Miloš Nikolić és Vladimir Ćuković hegedűn, valamint Aleksandar Stankov brácsán és Milica Svirac gordonkán. Hétfőn 18 órakor a Szabadkai Városi Könyvtárban Munk Artúr: Bácskai lakodalom című újranyomtatott könyvének bemutatója lesz, amelynek meghívott vendégei Munka Artúr unokái. Szerdán, 14-én, 18 órai kezdettel a városháza dísztermében Énekeljetek új dalt az Örökkévalóságnak címmel kerül sor a második szabadkai kántorkoncertre. Fellép Budai Miklós, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely, Raáb Gergely, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immánuel, továbbá Neumark Zoltán zongorán. A koncert támogatója Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Másnap, csütörtökön 19 órától a zsinagógában lesz hangverseny Határtalan himnusz címmel. Mendelssohn II. szimfóniáját a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a szegedi Vaszy Viktor Kórus adja elő. Közreműködik Somogyvári Tímea Zita (szoprán), Laczák Boglárka (mezzoszoprán) és Megyesi Zoltán (tenor). Vezényel: Gyüdi Sándor. A vendégszereplést a Nemzeti Kulturális Alap tette lehetővé.

Kovács Róbert és Szabados Róbert a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda)

Kovács Róbert és Szabados Róbert a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda)

Következő hétvégén, azaz 17-én, szombaton, 11 órától Zsidó örökség nyomán címmel rendhagyó idegenvezetés indul. A város öt helyszínén öt előadó, a zsidóság városunk ipari, művelődési, közegészségügyi és építészeti fejlődésében betöltött kevésbé ismert szerepéről szól. A sétára a Turisztikai Információs Központ 024/670-350-ös telefonszámán lehet jelentkezni 8 és 18 óra között. Ugyanezen a napon, tehát jövő szombaton, 19 órától Predrag Ejdus színészi estje lesz a Jadran színpadon. A műsor folyamán beszélgetés zajlik a művésszel, láthatunk egy filmkollázst a főbb szerepeiről, és egy előadást. Miro Gavran: Čehov je Tolstoju rekao zbogom című műve nyomán a produkciót Irfan Mensur rendezte. Fellép: Predrag Ejdus, Jasmina Večanski, Hana Selimović és Ivan Đorđević. A fesztivál 18-án, vasárnap zárul. Ezen a napon a Szabadkai Városi Múzeumban 18 órától kezdődik Baranyi Anna: Telcs Ede éremművészete című könyvének bemutatója, amely során a holland Jadwiga Pol-Tyszkiewicz kutatónő tart előadást, és megnyílik a Telcs-érmék és plakettek kamarakiállítás is.