2024. április 25., csütörtök

Nő, anya, gyermek

Tematikus programok a Népkör Aranykapu Játszóházában – A várandósságtól a szülésen át a gyermekkel való harmonikus kapcsolatig

A várandósságra való tudatos felkészülés, a háborítatlan szülés és megszületés, az újszülöttel való harmonikus kapcsolat kialakítása, a nők közötti kapcsolat elmélyítése, egymás segítése. Mindez célja annak a rendezvényegyüttesnek, amely az elmúlt bő három évben kialakult a Népkör Magyar Művelődési Központban, s amelyeknek megálmodója és megvalósítója Vataščin Balázs Emese dúla, jógaoktató, gyógytornász.

Az idei évadban egymást váltják a különböző csoportokhoz szóló programok, mindegyiknek célja azonban, hogy a nők megerősödjenek az anyává válás folyamatában, felkészüljenek a gyermek fogadására, s feldolgozzák szülésélményeiket, amelyek sokszor traumával végződtek.

– A várandósságom alatt kezdtem látni, mennyire vannak, illetve nincsenek itt lehetőségek, akár ha az otthonszülés fogalmáról, vagy csak egyáltalán a háborítatlanságról beszélünk. Aztán, amikor kisbabám született, láttam, hogy másnak is igénye az, hogy együtt legyen más kisgyermekes anyukákkal, így született meg a babás játszóház ötlete. Az idei évtől Góbor Szénási Anna vezeti a játszóházat, és egyben hordozóklubként is működik. Később úgy éreztem, szívesen átadnám a tudásomat az anyukáknak, akár szülésfelkészítők, vagy más találkozók során. Néhány anyuka megtisztelt azzal, hogy a szülésénél ott lehettem, és az is nagyon sokban épített engem. Voltam közben jó néhány műhelymunkán, képeztem magam, de még mindig úgy érzem, hogy nagyon sokat kell tanulnom. Az idén eljutottunk oda, hogy nem volt nehéz felépíteni egy fél éves programsorozatot, most azt várjuk, hogy hány kismamát érdekelnek ezek a témakörök, mert évről évre növekszik az érdeklődés, egyre többen tudatosak, ami a Születés Hete rendezvénysorozatnak is köszönhető, amit az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány szervez. Jól össze tudunk dolgozni. Nagy vágyam, hogy mindezt kiterjesszük egészen Újvidékig és Belgrádig, hiszen az is adna egy pluszt, mert ha nagy változást szeretnénk egy rendszeren belül, akkor nem elég az, hogy néhány anyuka összeül beszélgetni – mondja Emese, hozzátéve, sajnos az intézmények inkább bezárkóznak, mintsem nyitnának a természetesség felé.

– Ami a dúlaságot illeti, Szerbiában ez is csak nyiladozik, és sajnos eljutottunk oda, hogy nincs olyan intézmény a környezetünkben, ahová beengednék az asszonytársi segítőt a szülészetekre. A jelenlegi helyzetben bennem azt erősíti meg ez a zárás, hogy azon kell dolgozni, hogy az előkészületekben és a szülés után a gyerekágynál hogyan tudunk az anya mellett lenni. Nem a dúlás szülések a háborítatlan és jó szülések, ez csak egy lehetőség, hogy ha fizikailag is szüksége van a kismamának dúlára szülés közben, jó lenne, ha lenne rá lehetőség, hogy ott legyünk. De nincs, és nem keseredtem el emiatt, ezzel kell most valamit kezdeni. Számtalan más dimenziója van még a támogatásnak. Ezért próbáltam változatosabb programokat kitalálni, hogy ne csak egy téma mentén haladjunk. Ezért van filmvetítés, kismama-relaxáció, tematikus órák, ahol légzéstechnikákat tanulunk, de van VBAC támogató csoport, ahol a császármetszés utáni természetes szülést támogatjuk. A filmvetítésekre és a programok többségére az apákat is várjuk, természetesen.

Régen azt tapasztalták, hogy az asszonyok összejöttek kötni és énekeltek, a gyermekek pedig ott szaladgáltak körülöttük, s ez adott nekik egyfajta biztonságot. Szükségük volt egymásra az asszonyoknak. A kis falvakban, ha meghalt valakinek a férje, eldobták a kapát, s mentek virrasztani, s a szülésnél ugyanígy, mentek, vizet melegítettek, odanyújtották a kezüket, támogatták egymást. A városban ezt azért veszítjük el, mert mindenre van úgynevezett megoldás, de közben a lelkiséget, az érzelmi biztonságot nem teremtjük meg – magyarázza Vataščin Balázs Emese.

A Népkör Aranykapu Játszóházában szeptember 12-től kezdve folyamatosan lesznek programok. Az első találkozó a VBAC támogató kör, ezt követi a Világra jönni című film vetítése szeptember 29-én. Szeptember 26-án kismama-relaxáció lesz, október 3-án a könnyebb és gyorsabb szülésre készítik fel a várandósokat. Ezt követően lesz kismama-relaxáció, valamint szülésélmény-feldolgozó csoport is, októberben pedig ismét filmvetítés. Emellett kéthetente babás játszóház várja a kicsiket és szüleiket a játszóházban, amely egyben hordozóklub is, a kicsit nagyobb kisgyermekek számára pedig Gogolák Bencsik Nóra tart Peekaboo mondókás, játékos angol nyelvórákat.