2024. április 25., csütörtök

Kellenek a hősök

Péterrévén tegnap felavatták a falu első világháborúban elesett áldozatainak emléktábláját

A péterrévei katolikus temető ravatalozója mellett Baranyi László plébános tegnap délután felszentelte az első világháborúban elesett péterréveiek emléktábláját.

A márványon 234 péterrévei áldozat neve szerepel, többüknek a leszármazottai, rokonai is itt róhatták le első ízben kegyeletüket a fronton elesett felmenőjük emléke előtt.
Szabó Attila, a Falunkért Ifjúsági Csoport elnöke ez alkalomból elmondta: száz évvel az első világháború után elkészülhetett azoknak a péterréveieknek az emlékhelye, akik nemzetiségüket tekintve szerbek, magyarok, zsidók, németek vagy mások voltak – rájuk ennyi év távlatából már nem katonaként kell tekinteni, hanem hősökként, akik életüket áldozták valamelyik hadszíntéren.
– Kellenek a hősök, akik áldozatkészségükkel, szolgálatukkal és vitézségükkel emberi példát állítanak mindannyiunk számára. Manapság már az a hős, aki itthon próbálja meg megvívni a mindennapok harcát a megmaradásért. Ehhez az ő sorsukból tudunk erőt meríteni – hallhattuk Szabó Attilától.
Molnár Tibor levéltáros beszédében azt emelte ki, hogy fontos történelmi adóssága az utókornak ezen áldozatok emlékének a megőrzése, és remélhetőleg a péterrévei példát más települések is követni fogják. Molnár Tibor levéltári kutatásai szolgáltak alapul a névsor összeállításához, és az emléktábla felszentelését és megkoszorúzását követően a péterrévei könyvtárban be is mutatták A bácskai Tisza mente I. világháborús hősi halottai című könyvét.
A vidékünkön úttörő vállalkozás kezdeményezője és az esemény szervezője a péterrévei Falunkért Ifjúsági Csoport volt. A tábla elkészítését a budapesti Keskenyúton Alapítvány és a várpalotai Trianon Múzeum Alapítvány támogatta, de a helybéliek is adakoztak a terv megvalósulásához. A megemlékezést Vázsonyi Csilla éneke és Resócki Roland citerajátéka tette ünnepélyesebbé, akik első világháborús népdalokat adtak elő.