2024. március 29., péntek
SZENTTAMÁS

Újabb halpusztulás a Duna–Tisza–Duna-csatornán

A szenttamási környezetvédelmi felügyelőség közleménnyel fordult a település polgáraihoz, amelyben megállapítja, hogy 2016. szeptember 8-ára virradóra újabb halpusztulást észleltek a Duna–Tisza–Duna-csatorna Szenttamáson áthaladó szakaszán.
– Szeptember 8-ára virradóra újra bűzlött a csatorna vize, ami egyértelműen arról tanúskodik, hogy újabb környezetszennyezés történt. A felügyelőség a reggeli órákban a csatorna partján járva apróbb haltetemekre lett figyelmes, ugyanakkor a vízben lévő nagyobb halrajok, közöttük kapitális példányok is közvetlenül a víz felszínére jöttek, oxigén után kutatva. A jelenség a Nagyhíd jobb és bal oldalán is észlelhető volt, ami arra enged következtetni, hogy a szennyezett víz Verbász irányából érkezett Szenttamásra – mutat rá hivatalos közleményében a környezetvédelmi felügyelő.
A községi szervek azonnal reagáltak és megtették a hatáskörükbe tartozó lépéseket. Értesítették a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti Titkárságot, a Tartományi Környezetvédelmi Titkárságot, a megfelelő vízügyi felügyelőség pedig a Vode Vojvodine Közvállalat illetékeseivel azonnal a helyszínre sietett, hogy megállapítsa, pontosan miről is van szó. A vett minták alapján megteszik a szükséges intézkedéseket – olvasható a községi környezetvédelmi felügyelő közleményében.