2024. április 19., péntek

Szijjártó: A magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni

A magyar kormányra és a magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni, és a magyarok október 2-án elmondják, mit gondolnak az illegális bevándorlásról és a kényszerbetelepítésről – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Morgan Johansson svéd bevándorlási miniszter csütörtökön találkozott dán, norvég és finn kollégájával, és megbeszélésük témája a bevándorlás, továbbá azoknak a bevándorlóknak a visszatoloncolása volt, akik nem kaptak letelepedési engedélyt, és akiket Magyarországon regisztráltak elsőként az EU-ban. A Sydsvenskan honlap beszámolója szerint Johansson megpróbálta rávenni kollégáit, hogy egységesen gyakoroljanak nyomást Magyarországra. Svédországban legalább ezer olyan szíriai és afgán van, akik a nyugat-balkáni útvonalon, Magyarország érintésével érkeztek. Őket Magyarországon regisztrálták menedékkérőként, a dublini szabályozás szerint Magyarországon kell elbírálni a kérelmüket – mondta a cikk szerint a svéd miniszter, aki a magyar nagykövettel is tárgyalt.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: a svéd bevándorlási miniszter rájött, hogy országa „óriásit hibázott, amikor a bevándorlókat Európába vonzó politikába kezdett”. Az elhibázott svéd politika következményeit Magyarországra akarja terhelni, ellene szervezkedik, „frontot szervez”, hogy bevándorlók ezreit kényszerítse Magyarországra – közölte. Hozzátette: Ez a politika „európaiatlan, és az elmúlt századra emlékeztet”.

A külügyminiszter szerint felfoghatatlan, hogy a svéd tárcavezető „mit nem ért azon az egyértelmű szabályozáson”, hogy az illegális bevándorlókat abba az országba kell visszavinni, ahol az Európai Unió területére léptek. A közel-keleti és az észak-afrikai illegális bevándorlók esetében ez nem Magyarország, ezért a magyar kormány ezeket az illegális bevándorlókat nem engedi vissza az országba – mutatott rá. Megjegyezte: ráadásul a svéd bevándorlási miniszter „kétszínűen politizál, hiszen Svédország liberális bevándorlási politikát hirdet, de amikor ott vannak a bevándorlók, el akarja zavarni őket”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: pontosan ez „az ostoba és felelőtlen politizálás lökte az Európai Uniót abba a káoszba”, amelyben most van. A magyar kormányra és a magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni, a magyarok október 2-án el fogják mondani, hogy mit gondolnak az illegális bevándorlásról és a kényszerbetelepítésről – emelte ki. Hozzáfűzte: jobb, ha ezzel a gondolattal a svéd bevándorlási miniszter is megbarátkozik.