2024. március 29., péntek

Az EU több mint kétszeresére emeli a sürgősségi támogatását Görögországnak

Az Európai Unió több mint kétszeresére emeli a Görögországban tartózkodó menekültek életkörülményeinek javítására szánt sürgősségi támogatását, az eddigi 83 millió euróhoz további 115 milliót biztosítanak - közölte szombaton az Európai Bizottság.

A menekültek nagy része Görögországon keresztül éri el Európát. A fotón: A Leszbosz-szigeteki Szkala Szikamineasz közelében már partközelbe vontatott egyik túlzsúfolt hajóról mentik a menthetőket (Fotó: Beta/AP)

A Leszbosz-szigeteki Szkala Szikamineasz közelében már partközelbe vontatott egyik túlzsúfolt hajóról mentik a menthetőket (Fotó: Beta/AP)

A forrásokat segélyszervezeteken keresztül tervezik szétosztani a lakhatási körülmények, illetve a menekült gyerekek oktatásának javítására.

"A támogatás fő célja, hogy javítson a Görögországban tartózkodó menekültek életkörülményein, hogy még a küszöbön álló tél beállta előtt történjen valami" - jelentette ki Hrisztosz Sztilianidisz, a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős EU-biztos.

A menekültválság kezeléséért felelős görög válságstáb szerint az országban hozzávetőleg 60 ezer menekült és menedékkérő tartózkodik, mióta az idén tavasszal a balkáni államok lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt.

A migránsok többségét elhagyott kaszárnyákban és gyárépületekben szállásolták el. A legtöbb görögországi menekülttábor mára túlzsúfolttá vált.