2024. április 19., péntek

Temesvár polgármestere Újvidéken

Miloš Vučević a városházán ünnepélyes keretek között fogadta kollégáját, Nicolae Robut, Temesvár polgármesterét

A két politikus az ünnepélyes fogadtatás után meglátogatta a Netex consulting újvidéki fiókvállalatát, amelynek a székhelye Temesváron működik, és amely többnyelvű szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.

– Elégedettséggel tölt el, hogy testvérvárosunk, Temesvár polgármesterét láthatjuk vendégül. Örvendetes tény, hogy folytathatjuk a tárgyalásokat gyümölcsöző kapcsolatunkról, hiszen több fontos témáról is szó esett az egyeztetések során. Megbeszéléseket folytattunk többek között a gazdasági kapcsolatainkról, a külföldi tőke vonzásáról, a kommunális gondokról. Nagy hangsúlyt fektettünk az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím megpályázásával kapcsolatban, mindkét város érdekelt ugyanis az ügyben, és mint testvérvárosok természetesen segítséget nyújtunk egymásnak. Igaz, hogy formálisan csak 11 éve vagyunk testvérvárosok, népeink kapcsolata több századra vezethető vissza. Az Újvidéken működő vállalatok összesen 137 millió dollár értékben exportálnak Romániába, és mindkét városban jelentős gazdasági növekedés tapasztalható. Sok hasonlóság van a két város között, nagyságra megközelítőleg egyformák, és az utóbbi időben jelentős befektetések történtek az autóipar terén. Regionális szinten Temesvárnak és Újvidéknek van a legfejlettebb IT-szektora, és sikeres vállalkozói inkubátorházakat működtetnek mindkét városban – mondta Vučević, majd hangsúlyozta, hogy a temesvári Netex consulting vállalat már tíz éve sikeresen működik városunkban.

Nicolae Robu polgármester elmondta, nagyon örül annak, hogy Újvidékre látogathatott, mert a két városnak közös a múltja és a jelene, és jó kilátások vannak a kapcsolatok fejlesztésére.

– Nagyon kellemes beszélgetésem volt Újvidék polgármesterével, szó esett a jövőbeli közös projektekről, valamint a gazdasági és kulturális együttműködés lehetőségeiről. Temesvár az elmúlt években Románia talán legdinamikusabban fejlődő városa lett. Mindkét város megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, és ebben a folyamatban támogatjuk egymást. derűlátóak vagyunk, és mindkét városnak sok szerencsét kívánunk, hiszen nagy kihívások elé nézünk – mondta Temesvár polgármestere, majd nagy elégedettségének adott hangot, hogy olyan vállalatot látogathatott meg, amely Romániában kezdte meg működését, ma pedig világszerte sikeresen üzletel.