2024. április 25., csütörtök

Ajvárfőző verseny Szabadkán is

Tizenöt csapat vett részt a szabadkai megmérettetésen

A Bašta Mašta szervezet és Szabadka önkormányzat Idegenforgalmi Szervezetének közös szervezésében Szabadkán is megszervezték azt az ajvárfőző versenyt, amelynek döntőjét október végén Zlatiborban tartják, ahol megválasztják az ország ajvárfőző mesterét és legjobb ajvárját.

A verseny két napon át zajlott Szabadkán, szerdán a Roda bevásárlóközpont előtt, csütörtökön pedig a város központjában mérkőztek meg egymással a szakácsok. Szerdán három csapat ajvárját, tegnap pedig további tizenöt mintát értékelt a zsűri. A verseny lapzártánkat követően is tartott.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A szervezők a támogatóknak köszönhetően 25 kilogramm paprikát, tűzifát, sót, cukrot, olajat, ecetet biztosítottak minden részvevőnek, akik hozhatták magukkal a saját „titkos” adalékaikat, amelyeknek köszönhetően elkészült a legjobb ajvár. A kész mintákat helyi zsűri értékelte, egy szakács, egy technológus és egy közéleti személyiség.

– A versenyt harmadik éve szervezzük meg, Szabadka első alkalommal vesz részt a versenyben. Ma 15 csapat mérettetik meg, közülük választjuk majd ki azt az egyet, amely bejut a döntőbe, amit október 22-én tartunk Zlatiborban, ahol megválasztjuk 2016 legjobb ajvárfőző mesterét és az év legjobb receptjét. Az ötlet tulajdonképpen egy viccelődésből született, hiszen minden házban úgy gondolják, hogy náluk készül a legjobb ajvár, ebből lett a verseny vezérmondata is, s ebből alakult ki az egész projektum, amelyben az idén 25 város vesz részt, Szabadka a negyedik állomásunk – mondta Ljiljana Vukotić, a projekt koordinátora.

Minden város első három helyezettje ajándékkal tér haza. Az első díjas egy elektromos sütőt, a második díjas edényeket, a harmadik pedig kis háztartási gépet vihet haza.

A versenyzők este hétig dolgozhattak, a nap folyamán tamburazenekar szórakoztatta őket, a látogatók az esti órákban pedig megkóstolhatták az elkészült termékeket.