2024. március 29., péntek

Donald Trump elítélt minden külföldi beavatkozást

Donald Trump republikánus elnökjelölt a Russia Today orosz televíziónak nyilatkozva elítélt mindenfajta külföldi beavatkozást az amerikai választási folyamatba.

A pénteken sugárzott interjút készítő újságíró nem más volt, mint a CNN hírtelevízió valahai sztárja, Larry King, akinek rendszeres műsora van az angol nyelven sugárzó orosz televízióban.

Trump az interjúban azt érzékeltette, hogy az amerikai választási kampányba történő orosz beavatkozásról szóló állítások szerinte a demokraták táborából indulnak. "Azt hiszem, talán a demokraták dobják be a köztudatba, de ki tudja..." - fogalmazott Trump Larry Kingnek. A republikánus elnökjelölt ugyanakkor leszögezte, hogy elítél mindenfajta külföldi beavatkozást.

Az interjúban - kérdésre válaszolva - Trump kitért a Libertárius Párt elnökjelöltjére, Gary Johnsonra, aki éppen egy nappal korábban azzal döbbentette meg az amerikaiakat, hogy egy televíziós interjúban fogalma sem volt a szíriai Aleppó városáról. Trump azt fejtegette Larry Kingnek, hogy szerinte Johnson lassanként eltűnik, csakúgy mint a Zöld Párt elnökjelöltje, Jill Stein, s egyiküknek sem lesz nagy támogatottsága a választásokon. "Úgy látszik, mintha máris mennének lefelé, de majd meglátjuk, mi történik" - mondta Trump, aki arra sem látott lehetőséget, hogy Johnson vagy Stein részt vegyen az elnökjelölti vitákon. A három vitán történő részvételhez egyébként tizenöt százalékos támogatottság kötelező, és a felmérések szerint a Libertárius Párt elnökjelöltjét a választók hét százaléka, a Zöld Párt politikusnőjét pedig csak alig két százaléka támogatja.

Az interjú után Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere a CBS televízióban azt mondta, hogy a republikánus elnökjelölt Larry Kingnek akart gesztust tenni azzal, hogy elfogadta a felkérést a beszélgetésre.

Donald Trumpot nem kevés kritika éri demokrata párti ellenfelei részéről, amiért egy szerda esti televíziós fórumon azt mondta: szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök jobb vezető, mint Barack Obama elnök. Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje - aki szerint Putyin befolyásolni akarja az amerikai választást -, ezt egyenesen hazafiatlan kijelentésnek minősítette. Mike Pence, Trump alelnökjelöltje viszont egy interjújában leszögezte: Trumpnak ebben vitathatatlanul igaza van.