2024. április 25., csütörtök

Határfal építését fontolgatja Malajzia és Thaiföld is

Határfal építését fontolgatja Malajzia és Thaiföld, hogy közös határukon megakadályozzák a terroristák mozgását és a csempészetet, a tervről pénteki bangkoki tárgyalásán egyeztetett a két délkelet-ázsiai ország kormányfője.

A thai-maláj határon évekig akadálytalanul jártak át az emberkereskedők és a különféle árukat - főként kábítószert és üzemanyagot - csempésző bandák, mígnem Thaiföld tavaly komolyan lesújtott a bűnszövetkezetekre, és több csempészútvonalat felszámolt. Ennek fő indítéka elemzők szerint az lehetett, hogy a Thaiföldön tevékenykedő szeparatista lázadók Malajziát használják menedékül és támaszpontként támadásaik előkészítéséhez.
Idén augusztus 11-12-én összehangolt robbantássorozatot hajtott végre egy helyi szélsőséges iszlamista csoport Thaiföld több tartományában. A merényletekben öt ember vesztette életét, és mintegy 50-en megsebesültek, közöttük tucatnyi külföldi.
Ami a falat illeti, a vendéglátó thaiföldi kormányfő, Prajuth Csan-Ocsa és malajziai kollégája Najib Razak a tárgyalásuk utáni sajtótájékoztatón értésre adták, hogy az elképzelés kezdeti szakaszban van, még nem döntötték el, hogy milyen hosszan építsék ki a falat, amely lehet, hogy csupán kerítés lesz, és még a költségek megosztása sem tisztázott.