2024. április 25., csütörtök

Tusk segítséget kér Bulgária számára

Az Európai Tanács elnöke a jövő heti nem hivatalos EU-csúcstalálkozón kérni fogja az unió tagállamait, hogy nyújtsanak segítséget Bulgáriának, hogy szorosabban lezárhassa törökországi határát az illegális bevándorlás elől - közölte pénteken Donald Tusk sajtótitkársága.

Tusk egy szófiai nyilatkozatra reagált: Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter a parlamentben pénteken elmondta, hogy Bulgária az európai uniós határellenőrzési ügynökségtől (Frontex) további 100 embert vár.
Tusk Észtországban tárgyal az Európai Unióból történő brit kilépés (Brexit) következményeiről és azok kezeléséről, amely a jövő heti pozsonyi csúcsértekezlet egyik fő témája lesz. Ezen a találkozón Nagy-Britannia miniszterelnöke már nem vesz részt. Tusk a következő napokban felkeres más európai fővárosokat is.
Tallinnban Taavi Roivas észt kormányfővel tárgyalt, és utána jelentette be, hogy "fel fogja szólítani az EU mind a 27 vezetőjét: küldjenek kézzel fogható segítséget Bulgáriának a törökországi határa megvédésére határőrök és felszerelés formájában".
Bulgáriai befogadóközpontokban hozzávetőleg 4500 menekült él. Az illegális bevándorlók Törökországon keresztül próbálnak eljutni Bulgária és így az Európai Unió területére.