2024. április 20., szombat

Magyar nyelven, magyar szívvel

Megalapításának tízéves fennállását ünnepelte tegnap este a Pannon Televízió a palicsi Vigadóban. Ünnepi beszédet Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pásztor István, a tartományi kormány és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A Pannónia Alap kísérleti adása 2006. augusztus 14-én kezdődött. Azóta ötórás saját gyártású műsorral sugároz, a híradásokon kívül többek között művelődési, mezőgazdasági, ifjúsági, természetvédelmi műsorokat is készít, és két rádióállomást működtet.

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója üdvözlő beszédében elmondta, nem tudott volna szebb befejezést elképzelni karrierje végén, minthogy a Pannon RTV felépítésében és vezetésében részt vegyen. Kiemelte, a televízió egyfajta híd a magyar és a szerb kormány között.
Kern Csaba, az igazgatóbizottság elnöke az ünneplőkhöz szólva elmondta, a jövőre nézve két dolog fontos, az emberi erőforrásba való beruházás és a műszaki fejlesztés.
Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elsősorban gratulált a televízió csapatának, akik folyamatosan dolgoztak azon, hogy a televízió műsora nézhetőbb legyen és oda jussunk, ahol vagyunk, az pedig, hogy a Pannon RTV a közvélemény-formálás vonatkozásában megkerülhetetlen.
– Az elmúlt tíz, de különösen az elmúlt öt évben nagyon erős fejlesztésen ment át a televízió. Nagyon sokat köszönhetünk az MTVA-nak, amely nagyon sok segítséget nyújtott, hogy folyamatosan képezte a Pannon TV embereit. Köszönet jár az SZRTV-nek és a VRTV-nek, mert közöttük is nagyon jó kapcsolat alakult ki. Külön köszönet jár a magyar kormánynak, amely az elmúlt öt évben olyan jelentős támogatást nyújtott, amely nélkül lehetetlen lett volna a működtetés, hiszen a szükséges összeg kilencven százalékát ők biztosítják. Sokat beszélnek mostanában a politika és a média viszonyáról, sajtószabadságról, de főleg azok beszélnek erről, akiknek közvélemény-formáló szerepe nem igen van. A politikának az a feladata, hogy megteremtse a feltételeket a médiumok működéséhez. Az pedig, hogy milyen műsorok készüljenek, a szerkesztőknek a feladata. A politikusok pedig úgy kell, hogy dolgozzanak, hogy véleményük, munkájuk megkerülhetetlen legyen. Ajándékjellegű mondatot hoztam: egyrészt a VMSZ-re továbbra is lehet számítani, ami a Pannon Televízió melletti kiállást illeti, és körvonalazódnak azok a megoldások, amelyek azt teszik lehetővé, hogy már az idén a Pannon RTV helyben és műszaki felszereltségben bővüljön, ami lehetővé teszi, hogy még több és jobb műsor szülessen – mondta Pásztor István.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, a Pannon RTV a Szabadkai Magyar Rádióval kiegészülve a vajdasági magyarság tájékoztatási, közéleti, szellemi és kulturális fejlődését igényes műsoraival egyszerre vállalja az időtálló értékek közvetítését, a tárgyilagos magyarságkép kialakítását, az itt élő magyarok identitásának és nyelvének megőrzését, a szülőföldön való boldogulás támogatását.
– Más nem lehet képes úgy építeni bennünk az életképes anyanyelvűséget, nemzettudatot és akarást nemzeti megmaradásunkhoz, mint épp ez a médium – hangsúlyozta Hajnal.
Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszönetét fejezte ki a magyar nemzet szolgálatáért.
– A közösségi tudatot éltetik, minden magyar embert elérnek, tudatosítják bennünk azt, hogy testvérek vagyunk. A magyar közösségért felelős tisztviselők, a magyar értékek jelennek meg az adásaikban. A közösségért folytatott áldozatos munka érték, erkölcsi kötelességünk mindent megtenni ezért. A Pannon RTV munkája ezért különleges. Magyar nyelven és magyar szívvel dolgozik. Külön köszönet jár a szerb nyelven feliratozott műsorokért, hiszen így az európai népek közötti kapcsolatot építik – mondta Potápi Árpád János.
Kozma Zoltán, a televízió főszerkesztője, aki 2008-ban, két évvel az alakulást követően csatlakozott a Pannon csapatához, lapunknak nyilatkozva azt mondta, a televízió fejlődése két 5 éves ciklusra osztható:
– Az első öt év az, amikor Árpási Ildikó alapító főszerkesztő által megálmodott televízió működött, amelyért hálás köszönetet mondok. Előremutató törés a fejlődésben, amikor 2011-ben Bodzsoni István került az igazgatói pozícióra. Azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül a televízió, olyan minőségi híradásokkal jelentkezünk, olyan háttérműsorok születtek, amelyekre az egész csapattal büszkék lehetünk. A jövőben pedig ezen az úton szeretnénk tovább haladni. Még javítani a tájékoztatás minőségén, de kedvezni azoknak is, akik a televízió elé azért ülnek, mert kicsit kikapcsolódni, szórakozni szeretnének.
Kozma Zoltán az ünnepségen kiemelte az elmúlt másfél év történéseit, a migránsválságot, amely idő alatt kiválóan teljesítettek a televízió munkatársai, éjt nappallá téve terepen voltak.
Az ünnepségen köszönőleveleket adtak át mindazoknak, akiknek a legtöbbet köszönheti a Pannon Televízió az elmúlt időszakban.