2024. április 25., csütörtök

Szerb–kínai közös ötletterv

Ma magyar–szerb–kínai tanácskozást tartanak a Belgrád–Budapest vasútvonalról

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter tegnap tárgyalásokat folytatott a Vang Hsziao-tao, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság alelnökével a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítésének és felújításának soron következő lépéseiről.

Mint az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium közleményéből kiderül, a miniszter asszony szorgalmazta a projektum mihamarabbi kidolgozását, illetve a kínai féllel a kommerciális szerződés aláírását. Mihajlović kihangsúlyozta ugyanakkor, fontos, hogy a megállapodás minden eleme össze legyen hangolva a szerb jogszabályokkal, de az Európai Unió vasúti közlekedésre vonatkozó követelményeivel is.

Mihajlović és Vang Hsziao-tao a szerb–kínai munkacsoport záradékaként megfogalmazta, hogy a kínai tervezők a szerb tervezőirodákkal közösen dolgozzák ki a Belgrád–Ópazova közötti vasúti szakasz ötlettervét. Vang Hsziao-tao ennek kapcsán kiemelte, hisz abban, hogy a kínai és a szerb tervezők együtt hatékony munkát végeznek majd, ami lehetővé teszi, hogy rövid időn belül elkészüljön a szerb oldalon húzódó gyorsvasút kiépítésére vonatkozó kommerciális szerződés is.

A tegnap Szerbiába érkező kínai delegációban a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság képviselői mellett a China Railway International kínai vasúti vállalat is képviseltette magát, de érkeztek kínai tervezők is, akik ezen a projektumon együtt dolgoznak majd a szerb tervezőkkel.

A kínai delegáció, illetve a Szerbiában tartózkodó magyar delegáció ma ül közös tárgyalóasztalhoz az illetékes szerb államvezetéssel, hogy a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítésének megvalósításáról tárgyaljon.

A trilaterális tanácskozás ma fél 12-kor kezdődik, amikor Zorana Mihajlović Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével és Vang Hsziao-taóval folytat megbeszélést a Szerbia Palotában.
A zártkörű ülésről sajtóközleményt adnak majd ki.