2024. április 23., kedd

„A villanyáram jövőre is megdrágul”

Abszurd helyzet, hogy a miniszterek már hónapok óta cáfolják az áramdrágításról szóló híreket, holott erről már a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött egyezmény aláírása óta lehetett tudni, és ez alapján jövőre is újabb áremeléssel számolhatunk – nyilatkozta az N1 televíziónak Milan Ćulibrk gazdasági szakértő, a NIN főszerkesztője.

A szerb kormány arra kötelezte magát, hogy a közszférában megvalósított leépítéssel 2016-ban 6500 emberrel dolgoznak kevesebben. A szigorú kitételnek a végrehajthatóságáról így vélekedik a szakember:

– Arra számítok, hogy ez az IMF-fel kötött hitelszerződés 2017-es felülvizsgálata előtt lesz realizálva, mivel az áramdrágításról is egy nappal korábban döntöttek, mielőtt jóváhagyták a negyedik és az ötödik revíziót. A hatalom az utolsó vonatra vár, öt perccel éjfél előtt, hogy döntsön arról, amiről az IMF-fel korábban megegyezett – vélekedett.

A villanyáram bejelentett, október 1-től életbe lépő 3,8 százalékos áremeléséről szólva Ćulibrk kiemelte, ennek a bekövetkezéséről már tavaly tudni lehetett.

– Abszurdnak tűnik, hogy hónapokig a miniszterek és a többi illetékes cáfolatait hallgatjuk a médiumok felvetései kapcsán a lehetséges áremelésről, miközben azt feketén-fehéren papírra vetették az IMF-fel kötött egyezményben, amelyet a kézjegyével látott el a kormányfő, a pénzügyi tárca vezetője és a bankkormányzó. Ők azonban ezt tagadják, a megegyezés ellenére, és azt is tagadják, hogy a megegyezés szerint 2017-ben újabb „árkiigazítást” hajtanak végre, azaz újból megdrágul az áram, azzal a lefektetett kitétellel, hogy „ha erre szükség lesz” – mondta Ćulibrk.

Hozzátette, számára egyáltalán nem világos, hogy mennyibe kerül a villanyáram Szerbiában.

– Tudja-e Szerbia bármelyik polgára, hogy mennyibe kerül egy kilowatt áram? A számlán különféle, piros, kék, sárga tarifák vannak feltüntetve, illeték a villanyórára, illeték erre, illeték arra... Emberek, az árat kilowattban kell kifejezni, engedjétek meg, hogy tisztán lássunk! Én biztos vagyok abban, hogy Szerbiában a polgárok legalább 15 százaléka többet fizet a villanyáramért, mint amennyit a környező országok bármelyikében fizetnek – jegyezte meg a gazdasági szakértő, aki szerint a Szerbiai Villanygazdaság összes eddigi „reformja” kimerült két áramdrágításban.