2024. április 26., péntek

Országos szintre került a regionális kamara

Egybehangzóan elfogadták az Újvidéki Regionális Gazdasági Kamara tagjai tegnap azt a javaslatot, amely szerint érdekszervezetük összefonódna a Szerbiai Gazdasági Kamarával.

A döntést a tagok legutóbbi gyűlésükön fogadták el, amelyen az országos kamara, valamint a tartományi kormány képviselői is jelen voltak.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) elnöke elmondta, sorrendben ez volt az ötödik regionális kamara, amely összekapcsolódott a szerbiaival.

– Kétoldalú összefonódásról van szó, hiszen ugyanannyira érinti a regionális felet, mint az országosat. Úgy tapasztaltuk hogy az eddigi rendszer kissé problémás volt, hiszen a legtöbb kamara gyakorlatilag saját magának dolgozott, kusza viszonyok kötötték őket össze, külön üzleti vonalakon dolgoztak, a kapacitásuk pedig kicsi volt, így gyakorlatilag kevesen tudtak igazán rendeltetésszerűen működni. Nekünk, a kamaráknak, elsősorban a gazdasági érdekeket kell képviselni, ez pedig azt is jelenti, hogy a cégek szükségleteit is ismernünk is kell. Mi vagyunk a kapocs az üzleti világ és a politika között, együttesen pedig sokkal erősebbek és szervezettebbek lehetünk – fejtette ki az elnök.

Marko Čadež: Ez a lépés nem jelenti a regionális kamarák felszámolását (Fotó: Dávid Csilla)

Marko Čadež: Ez a lépés nem jelenti a regionális kamarák felszámolását (Fotó: Dávid Csilla)

Čadež kifejtette, ez a lépés nem jelenti a regionális kamarák felszámolását, csupán egy egységes rendszert teremt a gazdasági világban.

– A Vajdasági Gazdasági Kamara például továbbra is megmarad, hiszen az jobbára a tartományi üzleti érdekekre fókuszál, a tartományi kormány titkárságaival közösen igyekszik javítani a vállalkozók és a vállalatok helyzetén. Az SZGK gyakorlatilag országos szinten csinálja ugyanezt. A regionális kamaráknak annyiban lesz most könnyebb a dolguk, hogy az adminisztráció, amely eddig jobbára önkormányzati szinten működött, most kiterjed állami szintre. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem kell külön Belgrád jóváhagyását kérni mondjuk egy üzleti projektum elindítására, hanem már regionális szinten elintézhetőek lesznek – magyarázta.

Dragan Lukač, az Újvidéki Regionális Kamara elnöke érvelésében kifejtette, az egybefonódással gyakorlatilag semmi sem változik meg, a kamara továbbra is ugyanazt a modellt és elképzelést követi.

– Mint ismeretes, idén júliusban vetődött fel a két kamara összekapcsolása, amely a következő év januárjában fog bekövetkezni. Úgy vélem, egy ilyen lépéssel lényegében csak közelebb kerülünk a céljaink megvalósításához, mivel egy egységes hálózathoz fogunk tartozni, így valójában egymáshoz is közelebbi szálak fognak bennünket fűzni, viszont továbbra is megmarad a szervezetek integritása a tagok és a projektumok szintjén – fejtette ki az elnök.

Ivan Đoković tartományi gazdasági titkár logikus lépésnek tartotta a két kamara összekapcsolását.

– Úgy vélem, a gazdasági szféra és a politikum között fontos hogy kiegyensúlyozott legyen a kapcsolat. A gazdasági titkárság már régóta jó viszonyt ápol a Vajdasági Gazdasági Kamarával, viszont a tartományban lévő regionális kamarákkal is rendszeresen egyeztetett. Az ilyen találkozók mindig kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy a gazdasági és a politikai felek egyeztessenek, hogy közös célokat fogalmazzanak meg. Így a legvalószínűbb az esélye annak, hogy a gazdasági projektumok, a nemzetközi üzleti elgondolások megvalósuljanak. A regionális kamara bekapcsolódásával az itteni tagoknak még nagyobb lesz az esélye arra, hogy az országos vezetők előtt is kifejtsék véleményüket és elgondolásaikat – nyilatkozta a titkár.