2024. április 25., csütörtök

Tíz napot is várni kell a fára

Harminc éve irtjuk a szerbiai erdőket, új csemetéket viszont nem ültetünk – Fával a legolcsóbb, gázzal a legkényelmesebb fűteni

Sokféle fűtési lehetőség áll a rendelkezésünkre a téli időszakban: van, aki a kényelmet részesíti előnyben, s a gázfűtést választja, hiszen ebben az esetben is van mód a részletfizetésre. A kisebb területű lakásokat többen villanyárammal melegítik. A legolcsóbb azonban még mindig a fa, állítják a fatelepeken. Aki most készít be télire ebből a tüzelőanyagból, annak 7–10 napot is várnia kell a kiszállításra. Szén is van, igaz, Boszniából, mert a szerbiai bányák csupán tíz-húsz százalékos kapacitással dolgoznak.

A legnagyobb kereslet éppen ezért a fa iránt mutatkozik, azonban nagyon kevés van belőle a piacon, mondja Bašić Palković Lajčo, а szabadkai BN Commerce fatelep tulajdonosa.

– Harminc éve vágjuk az erdőket Szerbiában, és egyetlen csemetét sem ültettünk helyettük. A másik probléma, hogy sem a bori, sem a majdanpeki bánya nem működik, és Nyugat-Szerbiában sincs munka, Bajina Bašta és környékén egyetlen gyár sem üzemel, vagyis az emberek fakitermeléssel próbálnak egyről a kettőre jutni. Közben viszont az a helyzet állt elő, hogy mindennek ellenére nincs elég munkaerő, aki kitermelné a fát. A kolubarai szénbánya csupán 10–20 százalékos kapacitással működik, ez az oka annak, hogy hetekig nem tudunk megpakolni egy kocsi szenet sem Szerbiában – mondja panaszosan a piaci helyzetről az egyik legrégebbi szabadkai fatelep tulajdonosa.

Pillanatnyilag 4800–5000 dinárba kerül egy köbméter fa a szabadkai fatelepeken (Fotó: Molnár Edvárd)

Pillanatnyilag 4800–5000 dinárba kerül egy köbméter fa a szabadkai fatelepeken (Fotó: Molnár Edvárd)

Emiatt a fára Szabadkán és a környékbeli fatelepeken is 7–10 napot kell várni. Nemcsak a fenn felsoroltak okozzák azonban a több mint egy hetes várakozási időt, hanem az is, hogy Szabadkán nincs fizikai munkaerő, aki a kivágott rönkök megérkezése után a munkát elvégezné.

– Egyszerűen nincs, aki dolgozzon. Miután megérkeznek a rönkök, a vásárló eljön és kiválasztja, azt meg kell mérni, majd össze kell vágni. Aki ezt jól végezte, mind elment már külföldre, aki pedig itt maradt, egyszerűen nem akar dolgozni – mondja Bašić Palković Lajčo.

А fatelep tulajdonosa azt mondja, van még egy jelenség, ami két-három éve folyamatosan tetten érhető. Az pedig, hogy az emberek többsége annyi fát vesz, hogy karácsonyig, szilveszterig elég legyen, azt követően pedig apránként vesznek, amennyit tudnak.

Azok pedig, akiknek nem jut egyszerre egy köbméterre sem, zsákszámra veszik a tüzelőt. Egy zsák 450 dinár, s a fatelepen azt mondják, vannak napok, amikor 100–150 zsákkal is eladnak. Főként a piacon dolgozók vásárolnak így, mondják.

– Amikor megkapják a napi keresetüket, 700–800 dinárt, akkor vesznek egy zsák tüzelőt és egy-két napig van mivel melegedniük. Ugyanazok az emberek jönnek heti három-négy alkalommal – mondja Bašić Palković Lajčo, majd hozzáteszi, az is jellemző az elmúlt években, hogy a tüzelő eladási idénye kitolódott, egészen áprilisig, amikor még mindig jönnek az emberek egy kevés tűzifáért, de nem előre vásárolnak a következő télre, hanem még akkor fűtenek vele.

A szén ára 13 500–14 000 dinár tonnánként (Fotó: Molnár Edvárd)

A szén ára 13 500–14 000 dinár tonnánként (Fotó: Molnár Edvárd)

– Régen másként volt, emlékszem, a nagyapám megvette a tűzifát az előző évben, az ott állt az udvarban, és csak a következő évben hasogatta össze. Más idők voltak azok. Most inkább az a jellemző, hogy egyik nap a fán még a rigó fütyült, másnap pedig már az Ön udvarában van összehasogatva – mondja beszélgetőtársunk, hozzátéve, hogy a fa minősége sem olyan jó, sok beteg fát is kivágnak és eladnak tüzelőnek.

Azonban még mindig fával fűteni a legolcsóbb, s azt is keresik a legtöbben. Pillanatnyilag 4800–5000 dinár köbmétere a szabadkai fatelepeken, s a legtöbb helyen egy hetet kell várni a kiszállításra. Hirdetésekben 2500 dinárért próbálják értékesíteni köbméterét, azonban tudni kell, hogy ez a fa szelezék, vagyis deszkadarabokból álló tüzelőanyag. A szárított szén 13 500, a boszniai banovići szén 14 000 dinár tonnánként, ezek rögtön megvásárolhatók, lignitet pedig egyáltalán nem lehet kapni.

A szabadkai Távfűtőművek tavaly az idény elején 11 százalékos áremelésre kért jóváhagyást a városi képviselő-testülettől, azt azonban nem hagyták jóvá akkor, majd végül ettől a szándéktól elállt a közvállalat. Mindez azonban feltételezi, hogy az idei fűtési idényben, akárcsak a villanyáram, amely október elsejétől 3,8 százalékkal drágul meg, a Távfűtőművek is emeli majd az árakat. Hivatalosan azonban ezt nem erősítette meg lapunknak a vállalat vezetősége.

A gáz ára 2015. júliusa óta folyamatosan csökken, az akkori csaknem 57 dináros köbméterenkénti árról 37 dinárra csökkent, ami 35 százalékkal alacsonyabb árat jelent. A Szabadkai Gázművek hivatalos értesítéséből kiderül, jelentősebb árnövekedés egyáltalán nem várható, vagyis továbbra is 37 dinár körül alakul majd a gáz köbmétere a kisfogyasztók számára.