2024. március 29., péntek
ASZTALITENISZ

A döntők ismétlésére várva

A hétvégén megkezdődnek a küzdelmek a szerbiai férfi- és női Szuperligában is. Az átigazolási időszakban igen aktívak voltak a klubok, a távozók helyére igyekeztek megfelelő erősítést találni, s emiatt igen sok átigazolás történt. Néhány év kihagyás után ismét magyarországi játékos szerepel majd a legjobbak között: korábban Lindner Ádám a Crvena zvezda tagja volt, most pedig Haraszti Dóra igazolt az újonc Topolyába.

A bronzérmestől igazoltak a döntősök

A nőknél a tavalyi döntősök, a győztes Novi Sad és a törökkanizsai Obilić is erősítettek, méghozzá mindkét válogatott az elődöntős uzdini Unireától vásárolt játékost. A Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Makszuti Anetta, Aleksandra Savić négyeshez csatlakozott a bácsföldvári nevelésű Surján Szabina, míg Törökkanizsán Dragana és Branislava Vignjević és Recskó Emma mellett ezúttal az ország legígéretesebb játékosára, Izabela Lupulescura is számíthatnak. Szinte biztos, hogy az idén is ez a két csapat jut majd a döntőbe, a rájátszást érő harmadik és negyedik helyért pedig legjobb eséllyel a Topolya rajtol, amely a magyarországi Haraszti Dórát igazolta le, s az előző idényben az I. ligában kiválóan játszó Barna Blankával és Halász Ellával a dobogós helyre pályáznak. Az újvidéki Panonijában összeállt a régi Zenta (Aleksandra Radonjić, Tóth Éva, Gyurcsik Alíz), a szintén székvárosi Radnički is két zentaival (Ivana Vejnović, Ágoston Tamara) erősített, s a rájátszásért versenyben lesz még a Versec, amelybe visszatért Anđelija Ratić. Vejnović távozásával meggyengült a 2015/2016-os idény negyedik helyezettje, a Zenta, amelynek a tamásfalvai Rapid, a belgrádi Crvena zvezda és az Unirea ellen kell kiharcolnia a bennmaradást.

Crvena zvezda (Belgrád): Neda Kandić, Ana Aleksandrić, Marija Stajić, Vladislava Stojić.

Obilić (Törökkanizsa): Dragana Vignjević, Recskó Emma, Branislava Vignjević, Izabela Lupulescu, Zorana Popov, Anđelija Milovanović, Đurđina Kukolj.

Novi Sad (Újvidék): Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Surján Szabina, Aleksandra Savić, Makszuti Anetta, Tijana Babić.

Panonija (Újvidék): Aleksandra Radonjić, Gyurcsik Alíz, Tóth Éva, Jadranka Tot.

Radnički (Újvidék): Emilija Tiragić, Ivana Vejnović, Hajnal Dorottya, Ágoston Tamara, Isidora Beljanski, Violeta Pavlović, Jovana Šćepanović.

Rapid (Temesmiklós – Nikolinci): Tatjana Turkoanje, Mirjana Čolaković, Laura Kožokar, Anđela Menger.

Topolya: Barna Blanka, Haraszti Nóra, Halász Ella, Brindza Ágnes, Pastyik Nikoletta, Bencsik Elvira, Kókai Mónika, Huszka Tímea.

Unirea (Uzdin): Dospina Roxana, Uce Amelia, Adela Ardelean, Danijela Bosika.

Versec: Una Radak, Tijana Jokić, Dani Rebeka, Anđelija Ratić, Anđela Jovičić.

Zenta: Veréb Xénia, Suzana Mendergiš, Mirković Brigitta, Tatjana Janković, Ivana Milovanović.

Izzadnia kell a bennmaradásért a Spartacusnak és az Adának

A férfiaknál is a tavalyi döntő ismétlésére lehet számítani, de reméljük, ezúttal kevesebb botrányos jelenet kíséri majd a rájátszást, hiszen tavaly vita volt a labdák és a terem mérete körül is, s a döntőben a Crvena zvezda azt a luxust is megengedte magának, hogy a második mérkőzésen rekreációs játékosokkal álljon ki a Banat ellen. A belgrádi csapatban ezúttal nem szerepel majd Aleksandar Karakašević, míg a nagybecskerekiből a Németországba igazolt Nagy Némedi Valentin hiányzik, akinek a helyére Lorencio Lupulescu érkezett, valamint a 20 éves bahreini Saleh Mohammad Abbas. A belgrádiak pedig a Banatból erősítettek, így a zentai Vladimir Radonjić a piros-fehér klubot erősíti majd. A Požarevacból Nikola Marinković a németországi Kaiserslauternbe szerződött, de helyére érkezett a szabadkai Spartacus első számú játékosa, Stefan Kostadinović. Az újonc Adának és a szabadkai Spartacusnak sem lesz könnyű dolga, mivel a biztos kieső Versec mellett még egy csapatot meg kell előzniük a bennmaradásért vívott harc során.

Ada: Branko Anušić, Cservik Krisztián, Fenyvesi Flórián, Mészáros Hunor, Tóth Kalocsai Szabolcs, Sztoján Béla.

Banat (Nagybecskerek): Ilija Majstorović, Nikola Strugarević, Lorencio Lupulescu, Saleh Mohammed Abbas.

C. zvezda: Marko Jevtović, Vladimir Radonjić, Robert Fišer, Danijel Toađer, Miroslav Jelača.

IMT (Belgrád): Nikola Jušković, Matija Jovičić, Igor Damjanović, Dorel Ardeljan.

Palánka: Zoran Savić, Vlado Borčić, Milan Novaković, Luka Jovičić.

Panonija (Újvidék): Denis Čonić, Nikša Martinović, Nikola Grbić, Ivor Katić.

Požarevac: Branislav Đan, Stefan Kostadinović, Boban Ivić, Nikola Lepić, Nebojša Krstić.

Spartacus (Szabadka): Halász Krisztián, Bognár Bence, Dominik Mihalović, Luka Videc, Branko Gavrilović, Mirko Gavrilović.

Stenes (Nagybecskerek): Marko Popović, Aleksa Gacev, Slobodan Lugonja, Aleksa Adamović, Slobodan Majstorović.

Versec: Lazar Grbić, Kosta Stojanov, Zoran Lazić, Zdravko Jokić, Božidar Jovančić, Nenad Debeljak.

A hétvégi program

Férfiak (szombat): Panonija–IMT (11 óra), Crvena zvezda–Ada (17 óra), Banat–Spartacus és Stenes–Palánka (18 óra). Vasárnap: Požarevac–Versec (17 óra).

Nők (szombat): Panonija–Rapid (11 óra), C. zvezda–Zenta (12 óra), Radnički–Obilić (14 óra), Novi Sad–Versec (17 óra). Vasárnap: Topolya–Unirea (10 óra).