2024. április 25., csütörtök

Irodalmi játéktér a könyvtárban

A középiskolásoknak szóló Kreatív írás elnevezésű program foglalkozásain az érdeklődők különböző irodalmi és újságírói műfajokkal ismerkedhetnek meg
Papp Melinda, Csík Mónika és Lovas Ildikó a szabadkai Kosztolányi gimnáziumban

Papp Melinda, Csík Mónika és Lovas Ildikó a szabadkai Kosztolányi gimnáziumban

A Szabadkai Városi Könyvtárban egy új program zajlik majd szeptember 29-től december 22-ig Kreatív írás címmel Lovas Ildikó író, a könyvtár szerkesztője, Csík Mónika költő, a Magyar Szó lektora, valamint Papp Melinda könyvtáros irányításával. A programban részt vevő középiskolások elsajátíthatják a szövegalkotás és a szövegszerkesztés sajátosságait, valamint lehetőséget kapnak kreativitásuk és tehetségük kibontakoztatására. Azon túl, hogy a programot meghirdették a könyvtár honlapján és plakátokat is kihelyeztek az iskolákba, a projektum vezetői maguk is útra keltek, hogy személyesen ismertessék a tudnivalókat a diákokkal. A toborzó körút első állomása a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium volt. A tanulók itt Papp Melindától megtudhatták, hogy az interaktív foglalkozásokat heti egyszer, keddenként tartják majd a könyvtár olvasótermében délután 6 és 7 óra között. Jelentkezni egy szeptember 19-ig elküldött írással lehet, a szervezők az érdeklődőktől Kedvenc könyvem címmel várják az egy gépelt oldaltól nem hosszabb írásokat, amelyben a tanulók kibontakoztathatják kreativitásukat: írhatnak például regényről versben vagy naplószerűen, de akár sms-verset is, és számos egyéb módon is közelíthetnek a témához.

– Ezzel a programmal egy irodalmi játékteret szeretnénk nyitni. Azt gondolom, hogy semmi sem olyan fontos, mint az olvasás. Nem mindegy hogyan írunk, nem mindegy hogyan fejezzük ki magunkat, és a szövegek és a beszéd is akkor jó, ha eleget olvasunk – hallottuk Lovas Ildikótól.

Csík Mónikától a diákok megtudhatták, hogy ezek a foglalkozások valójában írásgyakorlatok lesznek. A különböző irodalmi műfajokban való alkotásba kívánják bevezetni a diákokat, és azt is szeretnék megmutatni nekik, hogy hogyan lehet ezektől tudatosan el is térni és kreatívan hozzáállni a szövegekhez. A programban részt vevőknek a foglalkozásokon lehetőségük lesz saját szövegeket bemutatni, meglévő írásműveket elemezni és megadott témára írni.

A programban való részvétel ingyenes, létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány támogatta.