2024. április 25., csütörtök

129 dinár lesz a minimális órabér?

A szakszervezet és a munkaadók számításai szerint pénteken összeül a Szociális Gazdasági Tanács

A Szociális Gazdasági Tanácsnak legkésőbb szeptember 15-ig döntést kell hoznia az új minimálbér értékéről. A korábbi bejelentések ellenére, miszerint ezt a a határidőt a tanács nem várja meg, jóval korábban döntenek majd. A Tanjug hírügynökség információi szerint a kormányjavaslat ezúttal 129 dináros órabérről szól.

Az elmúlt hetekben több javaslat is elhangzott a jelenlegi 121 dináros órabér növelésére. Egyes hírek 125 dinárról szóltak, de a 127 dináros órabér is szóba került. A szakszervezetek nem tágítanak álláspontjuktól, miszerint az órabér nem lehet 135 dinárnál alacsonyabb.

A jelenlegi állás szerint az ország területén a minimális havi bér 21.050 dinár. Ha sor kerülne a 8 dináros emelésre, akkor a minimálbér havi szinten 1300 dinárral emelkedne.

Nebojša Atanacković, a Munkaadók Uniójának elnöke kiemelte, a munkáltatók támogatják az órabér növelését, de követelik, hogy az állam álljon el az olyan járulékok megfizettetésétől, amelyek nehezítik a vállalkozók megmaradását.

A szakszervezetek és a munkaadók elvárása szerint a Szociális Gazdasági Tanács ülésére péntekig sor kerül. Számításaik szerint az ülésen jelen lesz Aleksandar Vučić kormányfő is.

A 121 dináros órabér már két éve nem változott. A szakszervezetek adatai szerint 300–350 ezer munkás havi járandósága nem haladja meg a minimálbért. A legtöbben, az üzletekben, kávézókban, de az építészetben is havi 21.000 dinárért dolgoznak.

Annak ellenére, hogy a szakszervezetek tavaly kérték a minimálbér 121 dinárról 143,5 dinárra való emelését, a kezdeményezést sem a munkaadók, sem pedig a kormány nem támogatta.