2024. március 29., péntek

Irreális elgondolás a bér- és nyugdíjemelés

A Költségvetési Tanács szerint ebben az évben nem növekedhetnek a juttatások

Legalább egy évet kell várni a bérek és nyugdíjak emelésére – nyilatkozta Vladimir Vučković, a Költségvetési Tanács tagja, a szóban forgó testület legutóbbi számításaira hivatkozva.

– A nyugdíjrészesedésnek a bruttó hazai termékben nem kellene meghaladnia a tizenegy százalékot, a kifizetett béreké pedig a hetet. A szerbiai mutatók még mindig az említett értékek felett vannak, és ez elég nyomós ok arra, hogy várjanak a növeléssel. Annak ellenére, hogy többek számára is úgy tűnik, hogy a juttatások igen alacsonyak, a költségvetésből rengeteg pénzt fordítanak a bérek és nyugdíjak kifizetésére – magyarázta a szakértő az N1 Televíziónak adott nyilatkozatában.

A gazdasági szakember szerint bér- és nyugdíjcsökkentésre szükség sem lett volna, ha a nagy közvállalatok – mint a 1,2 milliárd eurós tartozást felhalmozott Szerbiai Villanygazdaság (EPS) – nem lettek volna veszteségesek.

– Ugyanez a helyzet a Srbijagas gázszolgáltatóval is, az állam még mindig nyögi a cég kölcsöneit. Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy rájöjjünk arra, hogy a villanygazdaságban is hasonló a helyzet. Erre ráeszmélt a kormány is, ezért a továbbiakban nem fogja vastagon finanszírozni az EPS különböző ügyeit. Egyelőre azonban nem tűnik úgy, hogy valami is változott volna e téren, tehát még mindig nem racionalizálták a céget, hogy rendezzék a veszteségeket – mutatott rá a Költségvetési Tanács tagja.

Jelenleg ez csak az egyik, megoldásra váró probléma. Emellett itt van a Srbijagas reformja, a Resavica bányacég és a vasúti közvállalat gondjainak rendezése, valamint egy egész sor vállalat, amelyekett magánosítani kéne. Vučković úgy véli, a kormány eléggé elkésett ezen gondok megoldásával.

– Maga a kormány döntötte el, hogy rendet tesz ezekben a vállalatokban az év végéig. Az idő azonban vészesen halad – mutatott rá a szakértő.

ENNYI EMBERNEK FELMONDANI NEM LEHET

A közszférai elbocsátásokat illetően a gazdasági szakember kifejtette, szerinte túl ambiciózus ötlet volt, hogy a következő három évben összesen 75 ezer dolgozónak mondanak fel.

Esetleg egy év múlva növelhetők a bérek és a nyugdíjak (Dávid Csilla felvétele)

Esetleg egy év múlva növelhetők a bérek és a nyugdíjak (Dávid Csilla felvétele)

– Az államvezetés a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) úgy tervezte, hogy ennyi embertől szabadul meg. Mi akkor úgy gondoltuk, ez túl sok, végül az eredmények bennünket igazoltak. Az elbocsátások ugyan megkezdődtek, de közel sem ekkora számban. Az illetékeseknek pontosan meg kell határozniuk, hogy hol nagy a munkaerő-felesleg, hogy észszerűen csökkenjen a munkaerő a különböző állami szektorokban. Rengetegen vannak az adminisztrációban, de akad felesleg az egészségügyben és az oktatásügyben is. A lényeg az, hogy ennek kapcsán konkrét elemzéseket végezzenek – magyarázta Vučković.

A JÓ EREDMÉNYEKET FENN KELL TARTANI

A gazdasági szakértő szerint Szerbiában a költségvetési helyzet az elmúlt hét hónapban meglehetően jó volt, tehát eddig csökkent a büdzsé hiánya, viszont az, hogy ez mennyire lesz fenntartható. Nagyban függ attól is, hogy az állam hogyan rendezi a közvállalatok helyzetét, ez ugyanis már ebben az évben is késik.

– Nem lenne jó, ha az eddigi kedvező eredményeket a kormány készpénznek venné, és erre építené a jövő gazdasági politikáját. A költségvetési hiány alacsonyabb lesz, viszont továbbra is 80 milliárd dinár körül alakul, ami továbbra is magas összeg. Ha tovább csökkentenénk az államadósságot, akkor továbbra le kellene faragni ezt a hiányt is – fejtette ki. Végül hozzáfűzte:

– Egyelőre nem oldottunk meg minden problémát, hiszen még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a hiány tovább növekedhet, és arra sincs garancia, hogy a közvállatok helyzete rendeződik. Ezért kell óvatos lenni a bérek és a nyugdíjak növelésének kérdésében – hangsúlyozta zárószóként a gazdasági szakember.

Nyitókép: Esetleg egy év múlva növelhetők a bérek és a nyugdíjak (Dávid Csilla felvétele)