2024. április 24., szerda

Madarásztak és kirándultak

A tizenhetedik ökológiai tábor Törökkanizsa közelében

Törökkanizsától északra, a Tisza közelében, a Doki-tanyán, Ágoston Ferenc nyugdíjas orvos tanyáján egy héten át táboroztak a helybeli Eko Centar civil szervezet lelkes természetvédő és környezetkutató tagjai Ágoston Attila ornitológus és Mirjana Rankov okleveles ökológus, az önkormányzat környezetvédelmi referense vezetésével.

Ágoston Attila egy gyűrűzésre váró vedlő fülemülét tart a kezében (Gergely József felvétele)

Ágoston Attila egy gyűrűzésre váró vedlő fülemülét tart a kezében (Gergely József felvétele)

Az egyesület immár 17. alkalommal szervezett egyhetes nyári tábort a zömében általános iskolás diákokból álló ifjú madarászok és természetbarátok számára. Korábban a törökkanizsai halastó mellett táboroztak, ahol változatosabb és intenzívebb volt a nyár végi madármozgás, de mivel a tulajdonos (Matijević) felhagyott a haltenyésztéssel, és kiszárította a tavakat, a madarak nagy része elhagyta a területet.

A táborozók madárhálókat állítottak föl a táborhely közelében található bokros, gazos, nádas területen, ahol számos énekesmadár megfordul, különösen a bodza lédús termését kedvelik a poszátafélék. Amikor napközben alábbhagyott a madármozgás, a környéken kirándultak, ismerkedtek a növény- és állatvilágával.

– A táborhely kiválasztásakor kényelmi szempontokat is figyelembe vettünk, a tanyán van villanyáram és ivóvíz is, ami megkönnyítette a táborozók életét. A tavalyihoz képest az idei augusztus vége nem volt annyira csapadékos, a hőség és a szúnyogok pedig már megszokott dolgok a terepező természetbarátok számára. Nem volt nagyszámú madárfogásunk, de változatos fajok akadtak hálóba: fülemülék, poszáták és más énekesmadarak, amelyeket a mérés és a gyűrűzés után szabadon engedtünk, hogy folytathassák megkezdett vonulásukat a déli melegebb égtájak felé, és esetleg valahol úja megfogják őket, és hírt kapunk róluk, merre és milyen gyorsan tették meg vándorútjukat. A madarak jelölése ezt a célt szolgálja. A nádasban még Magyarországon jelölt nádiposzátát is fogtunk, amely déli irányba történő vonulása során akadt be a hálónkba. A táborozókkal kirándultunk a Magyarkanizsától nyugatra elterülő Kapitány-rétre, közismert nevén a Járásra, ahol a halastó melletti kiserdőben a fákon éjszakáznak a csapatosan érkező ritka kék vércsék. A magasabb fák lombkoronájában gémek és kócsagok is alszanak – mondta Ágoston Attila táborvezető.

Az ökológiai tábort a törökkanizsai Eko Centar civil szervezet hozta tető alá, de a segítségükre volt a szabadkai Riparia Természetbarátok Egyesülete és a tartományi környezetvédelmi titkárság, valamint a törökkanizsai önkormányzat.