2024. március 29., péntek

Megkezdődött a szüret

A vészterhes július ellenére jó termés ígérkezik a szőlősökben – Szükséges a támogatás a kis borászatok fennmaradásához

Ha ősz, akkor szüret. A globális felmelegedés következményeként vidékünk szőlősgazdái kénytelenek egyre korábban leszüretelni a termést. Kishegyes községben sem más a helyzet. Fekete Andor bácsfeketehegyi szőlészgazda és borász arról számolt be lapunknak, hogy Kishegyes község területén az idén is korábban kezdődött a szüret.

Szüret a Fekete-szőlősben (Lakatos János felvétele)

Szüret a Fekete-szőlősben (Lakatos János felvétele)

– Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy évről évre egy kicsit korábban történik a szüret. Az idén is előbb kezdődött, már szeptember elején hozzáfogtunk, és úgy néz ki, hogy szeptember közepéig, de legkésőbb a végéig, magunk mögött tudhatjuk. A júliusi időjárás nem kedvezett annyira a szőlőnek, akkor szenvedett valamekkora veszteségeket, mert a betegségekkel nehéz volt felvenni a harcot. Ami megmaradt, az viszont nagyon jó termésnek ígérkezik, mert az utolsó két hét száraz, napos időjárásának köszönhetően szépen be tudott érni. Azt hiszem, nagyon jó év elé nézünk, amikor nagyon jó minőségű borokat tudunk készíteni.

Tekintettel a júliusi nehézségekre, mekkora hozamra számítanak?

– Az előző évek átlagát hozni fogja, nem hiszem, hogy sokkal kevesebb lesz, annak ellenére, hogy nehezen küzdöttünk meg a betegségekkel. Az elmúlt hetek napsütése a cukortartalomnak is nagyon kedvezett, így minden szőlőfajtát terv szerint tudunk feldolgozni, mondhatni ideális cukortartalommal.

Említette a betegségeket. Mi mindennel kellett megküzdeniük?

– Főleg a lisztharmat okozott nagy károkat a környékünkön. Legjobban a csemegeszőlő sínylette meg, ezt veszteségként le kell írnunk. Ehhez képest a borszőlőt szépen meg tudtuk őrizni.

Sok finom bor készül, problémát okoz-e értékesítésük?

– Az értékesítéssel alapvetően nincs nagy gond, mert amit előállítunk, azt értékesíteni is tudjuk. Viszont a pénzünk elértéktelenedésével nem tudunk mit kezdeni. Az elmúlt években nem emeltük a bor árát, viszont a kapott pénzből sokkal kevesebbet tudunk vásárolni, mint korábban. Sajnos a bor árát emelni sem tudjuk, mert kevés az olyan ember, aki hetente meg tud engedni magának 2-3 liter bort, amennyit egészségügyi szempontból kedvező elfogyasztani.

Keresettebbek a házi borok, mint a boltiak?

– Szerencsére még mindig nagyon jó reklámja van a házi boroknak, mivel a vásárlóink bíznak bennünk, és látják, hogy korrektül kezeljük a szőlőt, a bort tisztán tároljuk, és igyekszünk minél jobb minőséget előállítani. A bolti borok kétes híre nekünk kedvez ebből a szempontból. Azt gondolom, hogy a kézműves termékekre még mindig nagyobb az igény, mint a tömegtermékekre.

Kap-e megfelelő támogatást ez az ágazat?

– Léteznek támogatások, folyamatosan próbálunk pályázni, kisebb-nagyobb sikerekkel. Például vissza nem térítendő állami támogatást kaptunk új tőkék telepítésére. A jövőt illetőleg komoly reményeket fűzünk a magyar állam támogatásaihoz, mert eddig ígéretesnek tűnnek. Sajnos szükséges a támogatás ahhoz, hogy fennmaradjunk és továbbra is képviseljük a minőségi bort.