2024. április 19., péntek

Szijjártó: Szerbiával 2020-ig be kell fejezni a csatlakozási tárgyalásokat

A nyugat-balkáni térség egyre erőteljesebb feszültségei komoly biztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután részt vett a Szlovéniában megrendezett Bledi Stratégiai Fórumon.

Telefonos nyilatkozatában a tárcavezető azt mondta, hogy elnézve az Európai Unió délkeleti szomszédságának fejleményeit – a továbbra is megoldatlan határvitákat, a vallási radikalizmus egyre komolyabb térnyerését és a terrorfenyegetettség ezzel párhuzamos, folyamatos súlyosbodását – egyáltalán nem zárható ki, hogy az ősz folyamán egy újabb bevándorlási hullám indul el Európa irányába.

„Ezért jelent az instabilitás a Nyugat-Balkánon komoly biztonsági kockázatot Magyarország számára, ugyanis ha marad a bizonytalanság a Nyugat-Balkánon, a bevándorlók hada simán át tud rohanni ezen az instabil térségen, és egy bevándorlási hullám órákon belül Magyarország déli határához érhet” – szögezte le.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy ennek megakadályozásához Magyarország nem elég, az EU-nak is lépni kell.

„Két lépést sürgetünk az EU részéről” – mondta, és ezek közül elsőként a nyugat-balkáni országok integrációjának felgyorsítását említette. „Szerbiával 2020-ig be kell fejezni a csatlakozási tárgyalásokat, Montenegrót pedig a sikeres NATO-tagság után fel kell venni az Unióba is, továbbá Macedóniával is mielőbb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat”– hangsúlyozta.

Figyelmeztetett: „Ha a Nyugat-Balkánt nem tudjuk integrálni az EU-ba, akkor a közép-európai térség délről gyakorlatilag teljes mértékben védtelen marad.”

Második feladatként a miniszter a nyugat-balkáni országok támogatását sürgette. Az uniós országoknak támogatást kell nyújtaniuk a nyugat-balkáni országoknak ahhoz, hogy az utóbbiak féken tudják tartani a nyugat-balkáni útvonalon a migrációs vonulást – hangoztatta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szlovéniában, a Bledi Stratégiai Fórumon kétoldalú megbeszéléseket folytatott az európai biztonságról és energiapolitikáról Edgars Rinkevics lett, Karl Erjavec szlovén és Lazar Comanescu román külügyminiszterrel. Tárgyalt továbbá Pamela Goldsmith Jones kanadai államtitkárral, Lamberto Zannier EBESZ-főtitkárral, Driton Kuchi macedón gazdasági miniszterrel és Mangala Szamaravíra Srí Lanka-i külügyminiszterrel is.