2024. április 20., szombat

Lízingelt tanárok

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete diszkriminatívnak tartja a főiskolai végzettségű tanárok megkülönböztetését

A hatodik fokozattal rendelkező tanárok nem tudtak idén arra a listára kerülni, amelyre a kevesebb óraszámmal dolgozó tanárok kerültek, és akik szükség szerint másik iskolában kiegészíthetik az óraszámokat. Mondván, hogy a főiskolai végzettségű tanárok immár nem tesznek eleget a feltételeknek, mint a hetedik fokozattal rendelkező kollégáik. Ahogyan azt a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetében elmondták, ezt diszkriminatívnak tartják, hiszen amikor ezek a tanárok munkaviszonyba kerültek, még megfeleltek az akkori követelményeknek. Mint megtudtuk, átmenetileg erre a tanévre most olyan megoldás született, hogy – a szakszervezet megfogalmazása szerint – a tanárokat lízingelik, azaz meghatározott időre, vagyis erre a tanévre vonatkozóan foglalkoztathatják őket másik iskolákban, amennyiben szükség van rájuk, a szakszervezet pedig jövőre szeretné azt kiharcolni, hogy a hatodik fokozattal rendelkezők is az anyaintézményükben rákerülhessenek a listára. Ez a lista ugyanis megmenekülés lehet, nem pedig megbélyegzés, hangsúlyozta Jelena Zejak, az egyesület szabadkai városi bizottságának elnöke és Zdravko Kovač, a szakszervezet főtitkára. A szakszervezetben megtudott adatok szerint Szerbiában mintegy 14 ezer hatodik fokozattal tanító dolgozó van az oktatásügyben.

Mint Zejak a témához hozzátette, most is abban a lehetetlen helyzetben van az oktatásügy, mint korábban: egyrészről tanerőfelesleg van, osztálytanítókból például több van, mint amennyi munkahely, szaktanárokból, főleg német és angol szakos, valamint matematikatanárokból viszont hiány van.

A szakszervezet sajtótájékoztatóján megtudtuk azt is, hogy az évi szabadságok idejére járó fizetéscsökkenést – ez kb. 3000 dinárral kevesebb pénzt jelent – valószínűleg a szeptemberi fizetésben orvosolja az állam, akkor kaphatnak a tanárok annyival többet, mint amennyivel kevesebbet számoltak el nekik a szabadságuk idején.

Jelena Zejak végül elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, az új városi vezetőséggel is szeretnének megismerkedni személyesen is, így a jelenlegi polgármesterhez is eljuttatnak egy kérvényt, hogy egy megbeszélésre fogadja a szakszervezet képviselőit.