2024. március 29., péntek

Nem kell újabb menekülthullámmal számolni

A Menekültügyi Főbiztosság a téli hónapokra készül

A Menekültügyi Főbiztosság nem számol újabb menekülthullámmal az elkövetkező időszakban. Ivan Mišković, a Menekültügyi Főbiztosság sajtófelelőse rámutatott, jelenleg megközelítőleg 5000 migráns tartózkodik az ország területén.

Menekültek Belgrádban (Ótos András)

Menekültek Belgrádban (Ótos András)

Mišković a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelte, az ország területén tartózkodó megközelítőleg 5000 migránsból 4000-et a főbiztosság befogadóközpontjaiban látnak el.

– Azok közül, akik nem a befogadóközpontot választják, pár százan Belgrádban a buszpályaudvar és a vasútállomás környékén húzzák meg magukat, illetve néhány százan a magyar–szerb határ mentén várakoznak – magyarázta a sajtófelelős. Hozzátette, bár nem számolnak újabb hullámmal, készülnek a télre, hogy azokat, akik az ország területén tartózkodnak, el tudják látni. Kiemelte, a Menekültügyi Főbiztosság számára a téli hónapok jelentik a legnagyobb gondot, mert meleg szállást, ételt, ruházatot kell adniuk a menekülteknek. Ebben a pillanatban 6000 menekültet tudnak elszállásolni, de további 1000 személy befogadására újabb ideiglenes befogadóhelyek megnyitását tervezik több önkormányzat területén.

– Eddig Szerbiában nem volt gondjuk a menekülteknek a hideggel, fagyási sérülés nem történt, és a jövőben sem fog. Ezért készülünk sietve a téli hónapokra – mondta Mišković.