2024. március 28., csütörtök

Jövőre a tárolókapacitások bővítése lesz a cél

Fajtabemutató az újvidéki magnemesítő mintaparcelláin

Az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet tegnap kukorica-, napraforgó-, szója-, cukorrépa- és ciroknapot tartott a Római-sáncokon található mintaparcelláin.

A kimagasló termelési eredményeket elért díjazott termelők (Dávid Csilla)

A kimagasló termelési eredményeket elért díjazott termelők (Dávid Csilla)

Az előző nap esős időjárása miatt a rendezvényt a magnemesítő eladási központja melletti területen tartották meg (Dávid Csilla)

Az előző nap esős időjárása miatt a rendezvényt a magnemesítő eladási központja melletti területen tartották meg (Dávid Csilla)

A rendezvényt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke nyitotta meg, aki elmondta, az elkövetkező négy évben az agrárpolitika intézkedései az ágazat jövedelmezőségének a növelésére irányulnak majd, továbbá a falvak megtartását és a fiatalok falun maradását fogják szolgálni. Hozzáfűzte még, hogy 2017-ben tárolókapacitások létesítése és bővítése lesz a cél. A tartomány pedig prioritásként fogja kezelni az öntözött területek nagyságának a bővítését.

Jan Turan, az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet igazgatója elmondta, hogy az intézet fényes eredményeket mutathat fel, mert kitartó és odaadó munkával mintegy 100 kutatója van, 77 tudományok doktora. Hozzáfűzte, hogy az újvidéki magnemesítő intézet vetőmagjai a világ 32 országában vannak jelen, és hogy fennállása ideje alatt mintegy 1000 fajtát és hibridet nemesített.

Az ünnepség keretében 36 termelőt serleggel jutalmaztak meg, olyanokat, akik kimagasló termelési eredményeket értek el az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet vetőmagprogramjával. A 26 díjazott között Van Borsos Csaba, az Adorjáni Kontakt Rt. tulajdonosa is, aki a Zvezdana búzafajtával hektáronként 11 tonna termést valósított meg. Borsos elmondta, hogy a Zvezdanát azért veti, mert jó beltartalmú, minőségjavító, és a malmosok most is többet fizetnek az effajta kenyérgabonáért, mint a kenyérminőségűért.

Egyébként az idei őszi fajtabemutató sokkal szerényebb keretek között zajlott le, mint az előző évek során, a hagyományos „pljeskavicázás”, kiflis, süteményes reggeli elmaradt – valószínűleg spórolás okán.