2024. április 19., péntek

Szerbia még messze van a skandináv országoktól

Pertti Ikonen: A skandinávok a folytonos megújulásba ruháznak be

Szerbiának jól megy, az ország sokat fejlődik, de még száz évre van szüksége, és több generációnak el kell még múlnia, hogy elérje a skandináv országok életszínvonalát – emelte ki Aleksandar Vučić kormányfő A skandináv innovációs biznisz Szerbiában elnevezésű konferencia megnyitóján, amit a finn nagykövet rezidenciáján tartottak meg.

A kormányfő hangsúlyozta, örömmel veszi tudomásul, hogy a külföldi beruházók és Finnország felismerte Szerbia gazdasági lehetőségeit, az ország pénzügyeinek stabilizálódását, és ma már nem a csőd, hanem a generikus gyógyszerek szerepelnek a tanácskozás témái között. Elmondta, sikerült konszolidálni az állam pénzügyeit, sokkalta kisebb a hiány a költségvetésben, de még mindig sok a tennivaló. Az egyik legégetőbb az önkormányzatok munkájának átszervezése, mert, mint kiemelte, több önkormányzat rosszul működik, mert vezetőik nem állítanak maguk elé hosszú távú célokat, csupán a napi politikával foglalkoznak, azzal, hogy hol foglalkoztassák a saját embereiket.

Pertti Ikonen, Finnország belgrádi nagykövete tréfálkozva annyit mondott, ha Szerbia ilyen ütemben folytatja a reformokat, „unalmas skandináv országgá” válik. Majd komolyra fordítva a szót, megjegyezte, a Világgazdasági Fórum két héttel ezelőtt tette közzé, hogy a skandináv országokban a legjobbak az életkörülmények.

Hozzátette, a skandináv országok az állandó változásokba ruháznak be, folyamatosan a legjobb megoldásokat keresik.

– A skandináv országok a globalizáció legnagyobb győztesei, többen vezető pozícióban vannak a világpiacon. Vállalataik csak úgy lehetnek sikeresek, ha globálisan gondolkodnak – mondta a nagykövet.