2024. március 29., péntek

Beszélőviszonyban a hídépítők

A jövő év végéig elkészül az új híd és a bekötőútrendszer Újvidéken

Igor Mirović tartományi kormányfő és Zorana Mihajlović építkezési, közlekedési és közműhálózati feladatkörrel megbízott miniszter Violeta Bulc európai fuvarügyi megbízott társaságában tegnap ellátogattak az újvidéki Žeželj-híd helyén épülő hídhoz. Mirović kormányfő és Mihajlović miniszter asszony a látogatás után adott nyilatkozataikban megelégedéssel nyugtázták, hogy „ezentúl másképp történik majd minden”, a köztársasági kormány és a tartományi kormány illetékesei ugyanis „beszélőviszonyba” kerültek egymással, ami a korábbi helyzethez viszonyítva hatalmas előrelépés!

Öntik a híd központi tartópillérének az alapzatát (Dávid Csilla)

Öntik a híd központi tartópillérének az alapzatát (Dávid Csilla)

Violeta Bulc, Kern Imre, Zorana Mihajlović, Miloš Vučević és Igor Mirović (Dávid Csilla)

Violeta Bulc, Kern Imre, Zorana Mihajlović, Miloš Vučević és Igor Mirović (Dávid Csilla)

Őszinte leszek, nem igazán vagyunk elégedettek azzal a módszerrel, amelyet a hídépítési projektum levezetésében alkalmaztak az első pillanattól kezdve mostanáig. Remélem azonban, hogy Bulc európai fuvarügyi megbízott látogatása nagy fordulatot jelent. A tartományi kormány és az újvidéki önkormányyat egyaránt teljes mértékben készen áll arra, hogy napról napra, az építkezés tempójától függően, kifizesse azokat a munkálatokat, amelyek finanszírozása ránk, illetve rájuk hárul – nyilatkozta újságíróknak Igor Mirović.

Kissé elhúzódott az egész, remélem, hogy a jövő év végéig megépül az új híd, és hogy elkészülnek a bekötőutak is, ami a projektumnak egy teljesen új szakaszát képezi. Ebbe még csak ezután fogunk bele. Hálával tartozunk Mihajlović asszonynak azért, mert néhány hónappal ezelőtt sikeresen elhárította azokat a korábbról eredő gondokat, amelyek jócskán hátráltatták a hídépítési munkálatokat. Részben a kedvező vízállásnak is köszönhetően az építkezés most sokkal szervezettebb, mint korábban volt, és hiszünk abban, hogy a határidők többé nem tolódnak. A jövő év végéig a mostani, ideiglenes közúti-vasúti hidat is lebontjuk, ez megtette a magáét, de többé nem lesz Újvidék látképének része – ígérte Mirović az építkezésen.

Mihajlović asszony említést tett arról a kormányon belüli munkacsoportról, amelynek feladatkörébe a nagy beruházások tartoznak, olyanok, mint a Fruška gora közúti folyosó, a Szabadka körüli Y bekötőút megépítése vagy a szabadkai Népszínház építésének finanszírozása.

Remélem, hogy ezek a tehergépkocsik, amelyek most itt dübörögnek mögöttünk a hídon, hamarosan a Fruška gora közúti folyosón keresztül haladnak majd. Az építkezési dokumentáció gyűjtése a végéhez közeledik, nemsokára már a pénzforrások biztosításáról fogunk beszélgetni. A legfontosabb az, hogy most már együttműködünk, bárki bármit mond is! Az elmúlt években éppen a tartományi illetékesekkel folytatott kommunikációt hiányoltuk a leginkább. Most teljesen más a helyzet, napi szinten beszélgetünk úgy a tartományi kormány tagjaival mint az újvidéki városvezetés képviselőivel. Két és fél évvel ezelőtt éppen a városi önkormányzat volt az, amely hozzájárult a hídépítési munkálatok újbóli elindításához. Amikor legutóbb itt jártam, mindez még nem épült meg, remélem, hogy jövőre Bulc fuvarügyi megbízottal közösen megnyithatjuk majd ezt a hidat – nyilatkozta a miniszter asszony.

A látogatáson jelen volt Miloš Vučević polgármester is, ő az önkormányzat maradéktalan támogatását hangsúlyozta a hídépítési teendők terén. – Mi, újvidékiek, türelmesek voltunk, de most már nagyon izgatottan várjuk, hogy megépüljön a híd – mondta többek között.

Violeta Bulc az európai közlekedési infrastruktúra fontosságát emelte ki, azt a feladatát, hogy összekösse az embereket. – Itt is, és más országokban is támogatjuk az ilyen projekteket, arra ösztökéljük a kormányokat, hogy belekezdjenek ilyesmibe. Örömmel tölt el az is, hogy a Szabadság híd megépítéséhez is hozzájárulhattunk. Az új hídnak létfontosságú, Unión belüli összekötő szerep jut majd a központi régió és Bulgária között – magyarázta az Unió megbízottja.