2024. április 25., csütörtök

Emlékezés az örökségre

Megnyílt a Hagyományőrző napok – Szombatig tart a rendezvény a város főterén

A különbözőség összeköt, ezzel a mottóval nyílt meg hétfőn este a városháza dísztermében a harmadik Hagyományőrző napok elnevezésű többnapos fesztivál az Észak-bácskai Szerb Egyesületek Szövetsége szervezésében. A rendezvényt Bogdan Laban, a város polgármestere nyitotta meg, aki ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat a jövőben is támogatja majd ezt a jelentős rendezvényt.

– A kezdetektől fogva mindannyian azon dolgoztunk, hogy ez a rendezvény egyre jobb legyen. A Hagyományőrző napok lehetőséget adnak arra, hogy az idősebb generáció visszaemlékezzen a kulturális örökségére, a helyekre, ahonnan származnak, s hogy megmentsék azt a feledéstől azáltal, hogy átadják a fiataloknak – hangsúlyozta Laban.

Az ünnepélyes megnyitón tiszteletét tette Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy mindannyiunknak jogunk van ahhoz a földhöz, amelyen élünk, az az ég alatt, ahová vitt bennünket a sor. – Soha ne engedjük meg, hogy megkérdőjelezzék, milyen régóta nevetünk vagy sírunk ezen a földdarabon – mondta Vulin. Hozzátette, Szerbia mindenkié, aki benne egyszer nevetett vagy sírt, mindegy honnan érkezett és mikor, egyetlen feltétel mellett lehet ez az otthona, hogyha felajánlja önmagából a legjobbat és legtöbbet, mondta a miniszter.

A Hagyományőrző napokat 2014-ben szervezték meg először, amikor a helyiek kritikával illették a rendezvényt.

– Amikor elkezdtük ennek a fesztiválnak a szervezését, csupán kreatív őrültek egy csoportja voltunk, akik hittek abban, hogy valami értékeset hozhatunk létre. Most látjuk, hogy igazunk volt. A Hagyományőrző napok azokra a helyekre kell, hogy visszavigyen bennünket, ahonnan származunk, mert ez határoz meg bennünket. A fesztivál célja, hogy jobb embereket faragjon belőlünk, toleranciára tanítson, a különbözőség ápolására – mondta Saša Gravorac, a szövetség elnöke. A megnyitó művészeti részében fellépett a Mironosice korus, Rajko Petrov Nogo irodalmár és Davorka Daša Bosnić az Ođila nevű zenekarból.

A Hagyományőrző napok keretében szerdán önkéntes véradást szerveznek, csütörtökön bébikonferenciát tartanak, ahol a kicsiké lesz a főszerep, pénteken a főtéren Gordana Lazarević, szombaton pedig az OK Bend ad koncertet.